Last van warmte in huis door de zon? Vijf tips om dat te voorkomen

Na de koude wintermaanden kijken veel mensen uit naar de zon. Toch kan het kwik binnenshuis snel oplopen - ook in de lente. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je huis koel te houden. Hier zijn vijf effectieve tips om de warmte buitenshuis te houden en een aangename temperatuur in je huis te bewaren.

1. Zonneschermen en screens

Een van de manieren om zonnewarmte te weren, is het gebruik van zonneschermen of screens. Deze buitenzonwering blokkeert direct zonlicht voordat het je ramen bereikt. Op die manier verminder je de hoeveelheid warmte die je huis binnenkomt aanzienlijk. Zonneschermen komen in verschillende stijlen en kunnen een esthetische toevoeging zijn aan de buitenkant van je huis, terwijl screens vaak strakker en minder opvallend zijn.

2. Raamdecoratie voor binnen

Binnenshuis kan raamdecoratie zoals zware gordijnen, jaloezieën of plisségordijnen helpen om zonlicht en warmte te filteren. Het gebruik van lichte, reflecterende kleuren weerkaatst het zonlicht, terwijl donkere kleuren het kunnen absorberen. Door deze raamdecoraties tijdens de heetste uren van de dag gesloten te houden, kun je de binnentemperatuur flink verlagen.

3. Verbeter de isolatie

Isolatie is niet alleen belangrijk voor het vasthouden van warmte in de winter, maar ook voor het buiten houden ervan in de zomer. Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is, inclusief muren, dak en vooral rondom ramen en deuren waar veel warmte kan binnendringen of ontsnappen. Dit kan helpen de temperatuur in je huis constant te houden zonder overmatig gebruik van airconditioning.

Pexels | Kei Scampa

4. Gebruik van ventilatoren

Een andere efficiënte manier om je huis koeler te maken, is het gebruik van ventilatoren. Plafondventilatoren of staande ventilatoren zorgen voor luchtcirculatie, waardoor je ruimte koeler aanvoelt zonder de temperatuur daadwerkelijk te verlagen. Het gebruik van ventilatoren in combinatie met andere methoden, zoals het sluiten van gordijnen of het toepassen van zonneschermen, kan veel verschil maken.

5. Airconditioning

Hoewel een airco systeem effectief is, is het vaak duur in zowel aanschaf als gebruik. Als je besluit een airco te gebruiken, kies dan voor een energiezuinig model en gebruik het spaarzaam. Combineer het gebruik van airco met de bovengenoemde tips om de efficiëntie te optimaliseren en energieverbruik te minimaliseren. Zelf een airco maken? Klik hier.

Slimme keuzes maken

Door slim gebruik te maken van zonneschermen, raamdecoratie, isolatie, ventilatoren en airco, kun je zelfs tijdens de warmste dagen een comfortabele leefomgeving creëren. Dit helpt niet alleen om de binnentemperatuur te reguleren, maar draagt ook bij aan energiebesparing en een lagere energierekening. Begin met de meest budgetvriendelijke en milieuvriendelijke opties en werk zo nodig naar meer geavanceerde oplossingen. Zo zorg je voor een koel huis waarin het aangenaam vertoeven is, ongeacht de buitentemperatuur.


Vorige
Vorige

Vooruitblik: hoe zit duurzaam wonen er in de toekomst uit?

Volgende
Volgende

Hier moet je op letten bij het aanschaffen van een nieuw bed