Zo kies je de keukenopstelling die bij je huis past

Een keukenopstelling kiezen? Slimme kasten, een kookeiland, hoekopstelling of eet- annex leefkeuken: de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar hoe kies je de juiste keukenopstelling voor je woning? In dit artikel lees je alles over de verschillende opties.

Keukenopstelling kiezen

Een grote keuken is natuurlijk fantastisch, maar moet wel in je huis passen. En niet alleen op de tekening! Vooraf doe je er goed aan je wensen in kaart te brengen. Heb ik veel opbergruimte nodig? Wil ik een voorraadkast integreren? Zijn bovenkastjes handig of heb ik voldoende aan een aantal lades? In mijn nieuwe keuken neem ik afscheid van bovenkastjes en ga ik - indien nodig - met planken aan de slag. Een keuken zonder bovenkastjes oogt luchtiger en ruimtelijker. Fijne bijkomstigheid: meer ruimte voor aankleding en styling. Houden we van! Welke keukenopstelling past het best bij jou?

Keukenopstellingen

Heb je een brede woonkamer of ben je gezegend met een groot oppervlak voor het kookvertrek? Dan is een eilandopstelling wellicht iets voor je. Gezellig en multifunctioneel door zeeën aan opbergruimte en voldoende mogelijkheden om met het hele gezin te koken. Niet zo’n keukenprins(es)? Tover je kookeiland dan om tot bar. De eilandkeuken is een van mijn woondromen, maar vooralsnog niet te realiseren in ons nieuwe huis. We blijven puzzelen…

Voorbeeld eilandopstelling:

kookeiland van hout en beton
kookeiland hoogglans

Keuken rechte opstelling

Dit type keuken is zowel veelzijdig als compact en wordt vaak gebruikte in kleine, smalle vertrekken. Heb je niet zoveel ruimte? Zorg dan voor een praktische indeling. Vaatwasser en spoelbak kunnen mooi naast elkaar, zodat je efficiënt kunt inruimen. Benut je kastruimte goed en deel je kastjes slim in. Verdelers voor lades en kookgerei in potten bijvoorbeeld.

Voorbeeld rechte keuken:

rechte keuken
zwarte keuken in rechte opstelling

Hoekopstelling keuken

In gesloten keukens kiest men vaak voor de zogenoemde parallelopstelling - ofwel: een wand met kookgedeelte en een wand voor de inbouwapparatuur. Heel efficiënt, de ruimte wordt optimaal benut! Een andere optie voor een gesloten ruimte is een hoekkeuken. Het grote voordeel? De kastruimte en bewegingsvrijheid. Ook fijn: een groot werkblad is geen probleem bij deze indeling.

Voorbeeld parallelkeuken:

dubbele keuken

Voorbeeld hoekkeuken:

zwarte hoekkeuken

Keuken U opstelling

Een middelgroot oppervlak leent zich ook prima voor een hoekkeuken, maar een u-vormige opstelling is ook een aanrader. Je kunt ‘m zo groot maken als je zelf wilt en dus helemaal passend maken voor de ruimte. Doordat de u-keuken meerdere werkbladen heeft, kun je qua inrichting verschillende kanten op. In kleinere ruimtes wordt vaak gekozen voor de traditionele u-opstelling (tegen elke muur een element), in grotere ruimtes kun je je creativiteit de vrije loop laten. Wacht dacht je van een extra blok of eiland? 

Voorbeeld U-keuken:

witte hoekkeuken
u-keuken van hout

En mijn keuken?

Heb je (nog) niet voldoende budget, dan kun jij je keuken opknappen met zo weinig mogelijk budget. In 2019 hebben we grootschalig verbouwd en gekozen voor een houten keuken (u-vormig) met een blad van composiet marmer.

In dit artikel zijn de meest gebruikte keukenopstellingen uitgelicht, uiteraard zijn er nog veel meer opties. Welke opstelling heb jij gekozen en waarom? Deel je ervaring in de comments!

Beeld: via Tulp Keukens


Meer keukeninspiratie?

Vorige
Vorige

sevencouches verhuist: tijdsdruk, vertraging en aftellen (deel 3)

Volgende
Volgende

sevencouches verhuist: tegenvallers en van start met (op)bouwen (deel 2)