Zelf je droomtuin realiseren? Zo ga je te werk

Met je interieur zit het wel snor. Muren gesausd, een kek behangetje op de muur, de mooiste meubels en stijlvolle accessoires. Zodra het kwik stijgt en het zonnetje zich laat zien weet je: ja die tuin is er ook nog. En die kan wel een make-over gebruiken. Maar waar moet je beginnen?

Je buitenplaats aanpakken voelt als een meerjarenplan - en dus zit je de zoveelste zomer op die gammele tuinstoelen voor je kale schutting. Het vormgeven van een tuin is voor veel mensen niet hetzelfde als het inrichten van een woning. Vaak wordt een hoveniersbedrijf ingevlogen om de boel op te fleuren. Prima natuurlijk, maar zelf kun je veel meer dan je denkt!

houten tuinbank met witte kussens
witte tuinbank met rendiervel

Zelf je tuin ontwerpen

Wat zijn je wensen? Houd je van bomen, struiken of een haag? Heb je groene vingers - of kies je voor een onderhoudsvrije tuin? Wil je een (kunst)gazon? Een of meerdere terrassen? Speelmogelijkheden voor de kids? Maak een lijstje, de belangrijkste wensen plaats je bovenaan. Daarna zorg je voor een goede plattegrond van je tuin met de juiste maten. Deze kun je zelf heel eenvoudig maken door bijvoorbeeld de bouwtekeningen te raadplegen. Of je gaat oldschool aan de slag met een rolmaat. Meten is weten! 

tuinontwerp schets

Twee voorbeelden van een digitale plattegrond (ontwerp door sevencouches)

Plattegrond maken

Na het verzamelen van bovenstaande gegevens is het tijd om te puzzelen. Bekijk de plattegrond als leeg canvas en laat je niet teveel afleiden door bestaande ‘obstakels’ (lees: een boom, grote struik of border op een ongunstige plek). Treed nog niet teveel in detail, bepaal vooral de grote lijnen. Wil je een bestrating leggen? Komt er een nieuwe schutting? Of kies je voor een hekwerk om je tuin? Bepaal de plek van je terras, veranda of zandbak. Laat je creativiteit de vrije loop!

moodboard voor de tuin

Voorbeeld van een moodboard voor de tuin

gordijnen in de tuin

Moodboard maken

Wanneer de plattegrond is ingedeeld doe je er goed aan een moodboard te maken. Dat hoeft niet ingewikkeld met tijdschriften, knippen en plakken - je kunt er eenvoudig een bord voor aanmaken op een site als Pinterest. Verzamel alle plaatjes die je mooi vindt. Met de combinatie van de plattgrond en het moodboard kun je concreet aan de slag. 

Budget bepalen

Van dromen en digitaal schetsen terug naar de realiteit - want je hebt ongetwijfeld een budget in je hoofd. Het vormgeven en pimpen van je tuin kun je zo duur maken als je zelf wilt. Met een pot beits, tray nieuwe planten, tweedehands tuinset en hogedrukreiniger kom je ook een eind. Wil je nieuwe tegels zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen? Kies dan voor een restpartij (bepaald aantal kubieke meter) of B-keuze tegels. Daarmee kun je vaak al honderden euro’s besparen. In onze vorige tuin hebben we het terras laten bestraten door een stratenmaker die in zijn vrije tijd wat wilde bijklussen. Ideaal! 

zithoek met gipskruid in een vaas

Tuin aanleggen wanneer?

Moet je een hoop werk verzetten? Idealiter begin je in het najaar of de winter (als het niet vriest) met het aanleggen van je nieuwe tuin. Groot voordeel: je hebt minder kans op verzakking van je nieuwe terras doordat het niet direct gebruikt wordt. Gelukkig is het voorjaar ook een prima moment om van start te gaan: je kunt er gelijk een zomer lang van genieten!

Wil je zelf aan de slag met een DIY voor je tuin? Grace van GoGracy maakte zelf een houten tuindeur. Het stappenplan vind je op haar blog.

Vorige
Vorige

Kurkwand maken: creëer een inspiratiemuur met deze tips

Volgende
Volgende

Keuken opknappen met €100: dit kun je allemaal doen