Zo creeërden we onze badkamer met inloopdouche en los bad

Na maandenlang brainstormen, schetsen, plannen, opbouwen en afwerken is het eindelijk zo ver: de badkamer is klaar! In dit blog laat ik zien hoe we onze droombadkamer hebben gerealiseerd.

Voor de opbouw van de badkamer hebben we gekozen voor een vaste wand. We hebben ook gekeken voor een glazen alternatief, maar dat bleek toch minder solide. De zandcementvloer is om deze wand heen gestort en daardoor staat ‘ie als een huis. Ik hoop dat het open kan blijven en dat er geen waterballet ontstaat. Mocht dat wel zo zijn, dan kunnen we een wand plaatsen of een douchedeur kopen.

badkamer bouwen met gipsplaten
badkamer stuken
badkamer met inloopdouche
badkamer met ardex stucwerk

Speciaal stucwerk

Met Tendenza maakte ik een globale planning die door de weken heen vanaf onze kant nog weleens veranderde. We hadden een vrij krappe deadline (want: lekkage) en de communicatie met de klussers verliep niet altijd even vlekkeloos. Dat zorgde voor vertraging. Op 21 juni kon er eindelijk gestuukt worden. Tendenza stuurde een stukadoor die werkt met Ardex: dat is cementgebonden en daardoor ideaal voor ruimtes als de badkamer. Voor het smeren van de vloer was een cementvloer nodig van vijf tot zeven centimeter dik. Deze hebben we op Lewisplaten laten storten.

kimband aanbrengen

Voorbereiding

De afwerking met microcement duurt in zijn totaliteit ongeveer een week. Op de eerste dag werden alle hoeken en naden in de badkamer voorzien van kimband, een materiaal om natte ruimtes waterdicht mee te maken. De vloer is ingesmeerd met epoxy, waardoor als het ware een grote douchebak ontstaat. Zekerheid voor alles: er mag natuurlijk geen druppel water doorheen komen.

microcement in een emmer
microcement smeren

De eerste laag

Nadat de wanden voorbehandeld waren, werd de eerste laag microcement gesmeerd. Wij kozen voor de kleur Bouquet, de meest grijze kleur in de collectie van Tendenza. Overigens werkt het bedrijf ook met RAL-kleuren en kan in principe elke gewenste tint gemaakt worden. Microcement heeft een fijne korrel waardoor het krasbestendig is. Door het product over de wanden te ‘smeren’ krijgt het de imperfecte look die het product in mijn optiek zo charmant maakt.

microcement op de vloer

Schuren, schuren, schuren

Microcement droogt snel - de dag erna kon de tweede laag erop. Tussen de lagen door worden de wanden en vloer licht opgeschuurd. Hoe meer microcement er op de wanden kwam, hoe mooier de kleur werd. Het smeerwerk is niks anders dan een kunstwerk van de maker, in ons geval Remon, die met hart voor zijn vak de badkamer steeds mooier maakte.

microcement schuren

Finishing touch

Microcement wordt afgewerkt met een coating. Die zorgt ervoor dat de kleur nog iets voller wordt en geeft bescherming. Voor het product volledig is uitgehard, gaat er ongeveer een maand overheen. In de tussentijd kan de badkamer wel al ingericht of gebruikt worden. Doordat de badkamer geen voegen heeft, kun je de ruimte makkelijk schoonhouden. Een beetje groene zeep volstaat. Ideaal, toch?

badkamer afwerken

Onze ervaring met microcement in 2023

Qua looks is microcement absoluut een plaatje, maar zo kras- en stootvast als ik hoopte dat de vloer zou zijn is deze niet. Vier weken na het aanbrengen is het microcement voldoende uitgehard. Toch is schade snel gemaakt, zo leert de ervaring. Een buts of kras is zo gemaakt. Laat je een keer een glas of potje vallen, dan is de kans groot dat je daar een blijvende herinnering aan houdt. Heeft ook zo z’n charme, maar je moet er wél van houden. Een nieuwe vloer of badkamer kies je immers niet voor even. Of ik opnieuw voor microcement zou kiezen? Qua esthetiek en onderhoud zeker. Maar mocht ik ooit nog een keer gaan verbouwen of verhuizen, dan gaat mijn voorkeur toch naar een materiaal dat iets vergevingsgezinder is… Lees meer over de voor- en nadelen van microcement in dit artikel.

Vorige
Vorige

De zeven favorieten van... Bo Pauwelsen (@boh.interieur)

Volgende
Volgende

Sneak peek tuinontwerp: zo ziet onze tuin er binnenkort uit