Tapijtreiniger huren? In vijf stappen krijg jij je vloerkleed weer fris

DIY

Kan jouw vloerkleed wel een opfrisbeurt gebruiken? Je kunt een tapijtreiniger huren om deze klus te klaren. In dit artikel lees je hoe jij je vloerkleed in vijf stappen weer fris krijgt.

Tapijtreiniger huren

Voor het behoud van je tapijt is jaarlijks onderhoud cruciaal. Naast regelmatig stofzuigen en uitkloppen, is het verstandig om je tapijt jaarlijks te reinigen. Haren, huidschilfers, zand en andere vuiligheid hoopt zich eenvoudig op in het vloerkleed - zichtbaar of niet. Wil je langer plezier hebben van je vloerkleed, ga dan zeker eens per jaar met een tapijtreiniger aan de slag. Hoe pak je dat aan? Wij helpen je op weg.

Woonkamer met tapijt

Tapijtreiniger Kärcher

Je kunt overwegen om een tapijtreiniger aan te schaffen, maar deze zijn ook te huur bij de meeste bouwmarkten. Wat heb je nodig om je vloerkleed een opfrisbeurt te geven?

  • Stofzuiger

  • Vloerbescherming (afdekzeil)

  • Tapijtreiniger

  • Reinigingsmiddel

Duur: +/- 120 minuten
Gemiddelde kosten: € 19,50 (huur apparaat, 4 uur) en €24 voor een fles reinigingsmiddel

Het reinigen van een tapijt is geen hogere wiskunde. De voorbereiding is wel belangrijk. Zorg dat je weet wat je gaat reinigen. Een synthetisch kleed behandel je anders dan een wollen tapijt.

Tapijt reinigen kosten

De tapijt of bekledingsreiniger kun je zelf aanschaffen als je meerdere kleden hebt en de klus veelvuldig wilt herhalen. Ik laat mijn mooiste wollen berber standaard reinigen bij een bedrijf, dat durf ik zelf (nog) niet te doen. Voor professionele reiniging van dit tapijt - met een oppervlak van 6,6 m2 - betaalde ik vorig jaar bijna 200 euro.

Tapijtreiniger

Zelf tapijt reinigen in vijf stappen

Een tapijtreiniger is een soort stofzuiger met een nevelfunctie. Het reservoir vul je met warm water en reinigingsmiddel. Het apparaat heeft twee knoppen: een sproeistand en een zuigstand. Met het apparaat sproei je het goedje over het hele kleed. Even laten intrekken. Het reinigingsmiddel zorgt ervoor dat vuil wordt losgemaakt. Dat zuig je op. Kinderspel, toch?

Stap 1: Voorbereiding

Voor je van start gaat is het raadzaam om te zorgen voor goede vloerbeschermers. Denk aan een afdekzeil of opengeknipte vuilniszakken. Mijn ervaring is dat er toch her en der water naast het kleed kwam. Als je dan een (echte) houten vloer hebt, zul je daar niet zo blij van worden.

Vloerbescherming onder tapijt voor reiniging

Stap 2: Stofzuigen

Zorg ervoor dat je kleed goed ‘schoon’ is. Grondig stofzuigen én vooraf uitkloppen is een aanrader.

Stap 3: Sopje maken

Gebruik speciale reinigingsmiddelen voor je vloerkleed. Let goed op dat het middel dat je aanschaft ook geschikt is voor het type tapijt dat je wilt behandelen. Ik kocht een tapijtreiniger die niet op berbers gebruikt mag worden. Niet handig. Let ook goed op de verhouding, want je kunt je kleed er echt mee verpesten.

Reiniging vloerkleed met bescherming onder het vloerkleed

Stap 4: Sproeien

Ga voorzichtig te werk en blijf niet te lang op een plek hangen. Benevel steeds een stukje van het kleed. Verdeel denkbeeldig in vakken zodat je geen stukken overslaat. Wacht enkele minuten voor je de zuigfunctie activeert.

Zuigmond tapijtreiniger op vloerkleed

Stap 5: Zuigen

De zuigfunctie van de tapijtreiniger is erg sterk, maar helemaal droog zal je kleed niet direct worden. Volgens de handleiding zuigt het apparaat zo’n negentig procent van het water op. Tien procent blijft achter. Houd daar rekening mee. Zorg dat je het kleed op zolder of in de garage kunt laten drogen. Of reinig je vloerkleed op een droge (zonnige) dag.

Afhankelijk van hoe vies je tapijt is, kun je het reinigingsproces zo vaak als nodig is herhalen.

Zuigmond tapijtreiniger op vloerkleed
Vuil wat uit het tapijt gehaald is

Tapijt reinigen oma’s tips

Online zijn er een hoop tips en tricks te vinden om je vloerkleed goedkoop, met huismiddeltjes, te reinigen. Soda, wasverzachter, azijn en Vanish: het komt allemaal voorbij. Mijn advies zou zijn om voor een reinigingsmiddel te kiezen dat gemaakt is voor het schoonmaken van je vloerkleed. Er is altijd een kans dat huismiddeltjes niet zo uitpakken als je hoopte - of erger: blijvende vlekken achterlaten. Wanneer ik tussentijds vlekken op mijn kleed krijg, gebruik ik daarvoor standaard een sopje met groene zeep (driehoek). Ook op mijn wollen berber is dat nog nooit mis gegaan. Probeer altijd eerst een klein stukje dat niet zo in het zicht ligt. Better safe than sorry.

Conclusie

Leuke klus! Ik ben wel zuinig geweest met het reinigingsmiddel omdat ik best een beetje huiverig was om het te gebruiken. De tapijtreiniger zelf is heel gebruiksvriendelijk, iedereen kan deze klus klaren. Het heeft twee dagen geduurd voor het vloerkleed helemaal droog was. Hoewel het er nu weer netjes uitziet, is van echt een diepe reiniging geen sprake. Voor onderhoud is dit prima, maar heb je echt vlekken in je kleed, dan is de investering voor een professionele reiniging de overweging waard.

Zou jij zelf je vloerkleed willen reinigen?

Vorige
Vorige

Zonnepanelen kopen? Vier tips voor de beste deal (en zo bespaar je)

Volgende
Volgende

Kleine badkamer inrichten: met deze vijf tips en tricks gaat het je lukken