Toilet opknappen: 5x low budget ideeën voor een snelle make-over

Het toilet opknappen is misschien niet iets wat bovenaan je wensenlijstje staat. Maar wist je dat je met enkele aanpassingen al een waanzinnige make-over kunt genereren? Je kunt het zo gek en kostbaar maken als je zelf wilt. Lees je mee?

Toilet renoveren kosten

Wie internet raadpleegt voor de geschatte kosten voor een toiletrenovatie, krijgt de meest uiteenlopende bedragen te zien. Gemiddeld moet je voor het verbouwen van je wc tussen de 1.500 en 3.500 euro reserveren. Best een hoop geld. sevencouches verzamelde vijf low budget ideeën om het kleinste kamertje om te toveren tot luxe toiletruimte. Mijn toilet is een van de hoekjes in huis die ‘t moeilijkst te fotograferen is:

hangtoilet met microcement en grote spiegel

1. Tegels verven

Dateren de tegels uit het toilet van voor de oorlog? Met speciale verf krijgt elke tegel uit het jaar kruik de kleur die jij mooi vindt. Tegenwoordig kun je tegelverf zelfs laten mengen. Er zijn verschillende soorten verf en lak op de markt. Voor het toilet heb je geen weerbestendige lak nodig, daar volstaat basistegelverf. Voor je begint met tegels verven moet je deze goed ontvetten en licht opschuren. Zo hecht de verf nog beter. Een primer is niet nodig.

Gemiddelde kosten: tussen de 30 tot 40 euro (afhankelijk van welke materialen je al in huis hebt).

2. Hang losse planken op

Veel valt er niet te stylen in een toilet, maar je kleedt een toiletruimte makkelijk aan door een mooi wandrek of losse (zwevende) planken op te hangen. Boven het inbouwreservoir bijvoorbeeld. Kies de planken uit op de ruimte en kijk goed wat je kwijt kunt.

Gemiddelde kosten: 15 tot 25 euro

rotan accessoires in het toilet

3. Wc behangen

Zijn de wanden van jouw toilet (deels) gestuukt? Dan kun je ervoor kiezen om een opvallend behang op de muur te plakken. Afhankelijk van de grootte van het toilet, kom je met één of twee rollen al een heel eind. Vliesbehang is het makkelijkst voor deze klus: het krimpt niet en zet ook niet uit. Zorg voor een egale ondergrond, vliesbehang kan doorschijnen. Smeer de wand in met behanglijm en plakken maar. Easy does it.

Gemiddelde kosten: 20 tot 35 euro (afhankelijk van welke materialen je al in huis hebt).

4. Kraan vervangen

Heb je een fonteintje in het toilet? In veel huizen is standaard gekozen voor een zilverkleurig rvs model. Prima natuurlijk, maar als je een andere uitstraling wilt is een zwarte kraan of messing uitvoering misschien iets voor je. Voor deze klus kun je online meerdere tutorials vinden. Heb je zelf twee linkerhanden? Dan is er wellicht iemand in je omgeving die je daarbij kan assisteren. Scheelt je weer kosten voor een loodgieter.

Gemiddelde kosten: 20 tot 50 euro (als je het zelf doet).

klein toilet goedkoop opknappen

5. Goedkope decoratie


Als de basis naar je zin in begint het leukste werk: sfeer creëren! Scoor mandjes, kandelaars, losse spiegels of waar je maar naar op zoek bent bij de kringloop. Niet jouw kleur? Spuit of schilder het over. Kringlopen staan vol prullaria die je perfect kunt gebruiken om jouw toilet aan te kleden. Stijltip: hang een paar spiegels gegroepeerd aan de wand en gebruik een (rotan) mand om toiletrollen in te bewaren. Minimale investering, maximaal effect.

Gemiddelde kosten: 5 tot 20 euro

make-over van een klein toilet

Meer budget?


Heb je wat meer budget voor deze klus? Bepaal vooraf: wil je een nieuw toilet kopen of blijft de oude pot staan/hangen? Alleen een nieuw toilet ophangen kan, mits deze op de bestaande aansluiting past. Een nieuw toilet met zitting koop je vanaf 175 euro. Laat je vooraf goed informeren over de opties met de bestaande aansluiting om verrassingen achteraf te voorkomen!

Misschien vind je dit ook leuk

Vorige
Vorige

Kleine make-over, groots effect: deze oude lessenaar kreeg een gouden jasje

Volgende
Volgende

Jouw slaapkamer hotelchique? Ga aan de slag met deze tips