3x met deze tuinoplossingen zit jij ook ’s winters buiten

De hele zomer lang geniet je van je tuin. Die fijne loungeset, het speelhoekje van de kinderen of misschien wel je buitenkeuken. In de winter is het over met de pret. Of niet? Met deze drie oplossingen geniet jij elk seizoen van buiten.

Wat is er fijner dan buiten zijn? Niks toch? Wij kozen ons huis zelfs uit op de tuin. De vrije ligging, de ruimte, de rust. Van het voorjaar tot het najaar genieten van buiten: het is een plek om te relaxen, te eten en te spelen. In de wintermaanden raakt de tuin in de vergetelheid. Het oogt kil, kaal en er staat vaak een gure wind doorheen. En als het zonnetje zich weer wat vaker laat zien en de voorjaarsbloeiers opkomen merk ik weer hoe ik het tuinleven heb gemist.


Nu we zijn gestart met de renovatie van onze tuin, ontstaat ook de wens om vier seizoenen in de tuin te kunnen verblijven. Hoe lekker is het om ook in de winter te genieten van de ruimte om je heen? Houtkachel aan, dekentje binnen handbereik… Na wat speurwerk ontdekte ik een legio aan mogelijkheden om de tuin het hele jaar te kunnen gebruiken. Dit zijn mijn favoriete oplossingen:

Serre of tuinkamer

Ooit werd de serre bedacht om planten en bloemen te huisvesten die de Europese winters niet konden overleven. Deze verwarmde buitenruimtes worden ook wel kweekkamer of orangerie genoemd. Een tuinkamer, de naam zegt het al, wordt gebouwd als afgesloten ruimte waar het behaaglijk is. Glazen (harmonica)deuren zorgen ervoor dat de tuinkamer in de zomer helemaal open kan en in de winter knus en warm is. Wij hebben plaatsing van een tuinkamer overwogen, maar kozen uiteindelijk toch voor een raam in de zijgevel van ons huis. Plaatsing van een serre of tuinkamer moet vaak door een vakman gedaan worden.

donkere veranda aan het huis

Veranda

Heb je een hoekwoning? Of een vrijstaande schuur? Een veranda is ideaal om ergens tegenaan te bouwen. Ook hoekjes die onbenut zijn gebleven lenen zich voor de bouw van een veranda. Maak zelf een ontwerp, laat een tekening maken of kies voor een bouwpakket. Een veranda is vaak (grotendeels) open, dat maakt ‘m minder geschikt op een plek waar veel wind staat. Bouw ‘m aan je huis of garage of tegen je huis aan. Afhankelijk van de hoogte en je eigen handigheid kun je dit vaak prima zelf doen. Gebruik een solide ladder of huur een aluminium rolsteiger en zorg voor voldoende mankracht. Moet lukken.

donkere veranda in zweedse stijl

Tuinhuis

Een tuinhuis is eigenlijk een combinatie van de tuinkamer en de veranda. Deze kun je in principe overal in de tuin kwijt. Heb je nog geen schuurtje of opbergruimte? Dan is een gecombineerd tuinhuis ideaal. Deze kun je als compleet bouwpakket laten leveren. Tuinhuizen zijn doorgaans gemaakt van hout en geven je buitenruimte direct sfeer. Een tuinhuis kun je laten plaatsen of je kunt het zelf doen. Een goede ondergrond is hiervoor wel belangrijk.

Conclusie

Hoewel alle bovenstaande oplossingen kanshebber zijn, hebben wij ervoor gekozen om een veranda te bouwen. De lange zijde van de schuur leent zich daar perfect voor. Op naar de tekentafel. Wordt vervolgd!

Misschien vind je dit ook leuk: blogger Elsa twijfelde zo tussen een veranda en tuinkamer dat ze er een blog over schreef. Daarin deelt ze haar bevindingen en helpt ze jou wellicht ook kiezen.

Met speciale dank aan Wendy van @wendy_studiozinnig voor het mogen gebruiken van haar foto’s. Wendy is een grote inspiratiebron met haar prachtige veranda. Plaatje, toch?

Vorige
Vorige

Woondroom: we hebben eindelijk een veranda (en zo ziet 'ie eruit)

Volgende
Volgende

3x deze stappen overwegen wij om ons huis te verduurzamen