Beitsen van je veranda, schutting of tuinbank: vijf tips voor het beste resultaat

Het beitsen van je veranda, schutting of tuinmeubilair is een secuur en tijdrovend klusje. Dat wil je graag in één keer goed doen. Hoe? Met deze vijf tips krijg je het beste resultaat.

Beitsen of lakken?

Voorafgaand aan je klus is het belangrijk om nog even te checken waarom je voor beits of lak zou kiezen. Beide soorten afwerking zijn geschikt voor hout. Daarnaast vormen zowel beits als lak een beschermende laag tegen weersinvloeden als zon, wind en regen. Beits wordt veel gebruikt voor tuinmeubilair en de overkapping. Het trekt in het hout en zorgt ervoor dat vocht uit het hout kan. Daarmee voorkom je houtrot en schimmel.

Lak sluit het materiaal af en maakt het dicht. Eventueel vocht dat in het hout zich, kan er niet meer uit. Lak kan gaan scheuren als het hout gaat werken, bij beits is dat niet het geval. Daarnaast moet je houtwerk dat gelakt wordt altijd voorbehandelen met een primer.

Veranda

Beitsen geïmpregneerd hout

In dit artikel lees je over het beitsen van tuinhout. Dat is veelal geïmpregneerd. Beitsen is natuurlijk geen must, maar draagt wel bij aan de levensduur van je schutting of tuinhuis. Met deze vijf tips kom je tot het beste resultaat:

1. Gebruik beits van goede kwaliteit

Mijn eerste idee was: ik scoor een budgetbeits want onder de overkapping blijft het toch droog. Klopt tot dusver. Maar het hout is geïmpregneerd en ik was niet van plan om de boel zes keer te schilderen tot het resultaat voldoende dekkend zou zijn. Investeer dus in een goede tuinbeits. Bij de bouwmarkt stuitte ik op een mooie kortingsactie (30 procent eraf!) en kocht een blik tuinbeits van Ceta Bever in de kleur wit. Verder kocht ik twee viltrollers, een alkyd kwast en twee plastic afdekzeilen.

Verf benodigdheden

2. Neem de tijd voor je voorbereiding

Voor je ook maar iets gaat doen: begin altijd met ontvetten. Gebruik daarvoor een emmer water met bijvoorbeeld ammonia of St Marc. Onze veranda is opgebouwd met geschaafd tuinhout. Dat hebben we expres gedaan, zodat we zonder al te veel voorbereidingstijd met beitsen konden beginnen. Die vlieger gaat natuurlijk niet op, want ook geschaafd tuinhout moet geschuurd worden - zo bleek. Na het ontvetten alles kort opschuren en daarna afplakken. Let goed op hoekjes en randjes.

Dek ook de vloer goed af (en níet met zo’n plastic zeiltje. Die zijn eigenlijk voor over je meubels. Spoiler: een dikke klodder beits gaat er dwars doorheen.) Werk je boven je hoofd? Kijk dan of je een kleine rolsteiger kunt huren. Daarop kun je veilig heen en weer lopen om het plafond te beitsen. Er zijn verschillende maten rolsteigers, afhankelijk van de hoogte van je plafond.

Beginnen met beitsen

3. Zorg voor voldoende (dag)licht

Zorg dat je beitst bij voldoende licht. Je ziet ten eerste beter waar je al geweest bent en ten tweede kun je verfdruppels eerder opsporen en weghalen. Beitsen bij een bouwlamp is geen aanrader. Dat merk je de volgende ochtend wel.

4. Heb geduld!

Dat geldt eigenlijk voor de hele klus. Beitsen doe je niet ‘even’. De beits die ik gebruikte was stofdroog na een uur of zes maar had 24 uur nodig voor het voldoende was uitgehard en er een nieuwe laag overheen kon. Eerder is zinloos: de beits blijft plakkerig en het resultaat wordt er niet mooier op.

Eerste laag

5. Trek niet te snel conclusies

Misschien wel mijn belangrijkste les. Nadat ik op een van de wanden de derde (en laatste) laag aanbracht, werd de kleur ineens crème. Ik schrok me rot en dacht dat ik de beits misschien niet goed genoeg had doorgeroerd. Ik besloot de wand even af te maken en de ochtend erop te kijken wat het resultaat was. En inderdaad: de wand was niet wit meer, maar warm wit. Bouwmarkt gebeld en langs geweest. Daar werd de beits uitvoerig getest.

Conclusie: het komt waarschijnlijk door het geïmpregneerde hout (huh?). Ik bereidde me voor op een herkansing, nam twee nieuwe potten mee (nog steeds met die korting) en wachtte zwaar chagrijnig tot de 24 uur verstreken waren. Bijzonder genoeg droogde de verf na een uur of 20 ineens wel wit op. Hoe? Geen flauw idee. Maar houd er rekening mee dat het kan en beoordeel je werk pas na de aanbevolen 24 uur.

Inmiddels ligt mijn veranda er prachtig bij en ben ik heel tevreden met het resultaat van de beits. Voldoende dekkend en hartstikke wit.

Wat is jouw beste beitstip?


Meer lezen over klussen in de tuin?

Vorige
Vorige

Teddy wave spiegel maken: ga aan de slag met dit stappenplan

Volgende
Volgende

Tuin onderhoud: zo maak je de tuin of het balkon klaar voor de lente