Lichtplan maken voor de tuin: een stappenplan
Ben je plannen aan het maken voor de renovatie van je tuin? Vergeet het lichtplan niet! Veel mensen kiezen enkel voor praktische verlichting, maar met de juiste lampen kun je een hoop sfeer creëren én langer van je tuin genieten. Lees je mee?
Een lichtplan maken hoeft geen hogere wiskunde te zijn, maar het is belangrijk om je wensen vooraf duidelijk in kaart te brengen. Voor wij zelf aan de slag gingen met onze tuinplannen, hing er alleen een buitenlamp aan de gevel. De achtertuin was daarmee verlicht, maar de zijtuin was hartstikke donker. Dat bezorgde mij niet alleen de kriebels, het zag er ook hartstikke ongezellig uit. In de fase waarin we plannen maakten voor onze tuin, hebben we daarom ook nagedacht over een lichtplan. In dit artikel laat ik zien hoe wij te werk zijn gegaan.
Wat is een lichtplan?
First things first: een verlichtingsplan is een plattegrond van je huis en tuin waarop je plekken markeert die verlicht moeten worden. Het plan wordt gemaakt op basis van het tuinontwerp en de zichtlijnen (wat zie je vanuit de woonkamer? Waar heb je zicht op vanuit de veranda?) en bevat locaties voor stroompunten en verschillende soorten verlichting (praktisch of sfeer).
Stap 1: De basis (van de tuinverlichting)
Wat zijn je wensen voor de tuin? Hoe wordt de indeling? Op de tekentafel doe je er goed aan na te denken over de lampen die je tuin straks verlichten. Misschien laat je wel een pad aanleggen waar je lampjes omheen wilt. Of wil je een tof lichtsnoer langs de schutting laten lopen. In de basis denk je ook na over de verlichting. Zo bepaal je o.a. hoeveel stroompunten je in de tuin wilt hebben en waar die moeten komen. Wanneer je voor zonne-energie kiest komen de stroompunten te vervallen. Maak een aparte tekening met een duidelijke legenda. Zo houd je het overzicht.
Stap 2: Welke delen van de tuin wil je verlichten?
Die oude boom, de oprit, je veranda, de pergola of misschien wel de vijver? Begin met de praktische verlichting. Een lamp bij je oprit, achterdeur of schuur bijvoorbeeld. Dit is de noodzakelijke verlichting. Sfeerverlichting breng je aan onder een boom of in een border. Maak keuzes om het effect te optimaliseren en contrast aan te brengen. Zo springen je ‘eyecatchers’ er nog meer uit.
Stap 3: Welk type lamp wil je?
Grondspots, wandverlichting, staande tuinlampen: de mogelijkheden voor tuinverlichting zijn eindeloos. Bepaal vooraf wat je wel of niet mooi vindt. Er bestaan zelfs lampen in de vorm van een steen. De grondspot graaf je in. Ideaal in het gras of langs je tuinpad. Wij hebben ervoor gekozen om grondspots in de graven bij verschillende bomen. Wandverlichting kun je aan de schutting of het tuin bevestigen. Staande tuinlampen zijn ideaal voor borders.
Stap 4: Voorbereiding in de tuin
De voorbereidingen voor je lichtplan beginnen dus al aan de tekentafel. Wanneer de tuin open ligt, leg je de basis voor je lampen. Wanneer je in grote lijnen weet welke lichtpunten op welke plek moeten komen, graaf je de grondkabel in. Hou rekening met vijf tot maximaal tien lampen per kabel. Zorg voor voldoende lengte, laat de grondkabel uit een stuk bestaan en laat een ruime lus over op de plek van het lichtpunt. Teken je kabel ook in het ontwerp, zodat je ‘m later makkelijk kunt terug vinden.
Stap 5: Buitenverlichting als laatste
Als de voorbereidingen klaar zijn is de rest van de tuin aan de beurt. Zorg dat de bestrating ligt en de beplanting klaar is voor je tuinverlichting gaat aanbrengen. Zo heb je een compleet beeld van wat je wilt verlichten en hoe je de lampen neerzet (lichtrichting bepalen). Zo kun je eventueel nog wat aanpassingen doorvoeren als dat nodig is. Hulp nodig? Je kunt een lichtplan natuurlijk ook laten maken door een tuinontwerper.
Heb jij nog tips? Deel ze in de comments!