Stappenplan: zo maak je een sierlijsten muur
Een sierlijsten muur is ideaal om een lange wand te breken, de ruimte karakter te geven of een saai hoekje te pimpen. Deze elementen zijn niet alleen tof in oude huizen, maar net zo mooi in een nieuwbouwwoning. Ingewikkeld? Integendeel! In dit blog laat ik zien hoe je zelf een lambrisering maakt van houten sierlijsten.
Sierlijsten muur maken
Vaak wordt gedacht dat sierlijsten alleen matchen bij oudere bouwstijlen: statige herenhuizen met hoge plafonds en karakteristieke jaren ’30 woningen. Niets is minder waar. Sierlijsten kunnen je de eethoek of je slaapvertrek net dat beetje extra geven. In onze vorige woning maakten we ook een houten lambrisering. Ik wilde nu een lambrisering met sierlijsten maken in de speelhoek van mijn dochter. Na de verbouwing was dit hoekje niet helemaal geworden zoals ik wilde. Tijd dus voor een make-over. Voor deze klus maakte ik gebruik van de duurzame Quigo Green laser van Bosch: een kruislijnlaser waarmee je in no-time een rechte lijn op de muur tovert als je de juiste hoogte hebt bepaald. Lees verder om te ontdekken hoe je dat doet.
Sierlijsten muur woonkamer: hoe begin je?
Vooraf is het goed om je wensen op papier te zetten en een (digitale) schets te maken. Hoe hoog wil je de lambrisering hebben? Hoe lang is de muur? Wil je grote, vierkante lijsten? Of kies je voor smalle, langwerpige varianten? Je kunt de vorm ook laten afhangen van de muurlengte. Bepaal vooraf hoeveel tussenruimte je wilt hebben en houd rekening met de positie van lichtknopjes en stopcontacten.
Puzzelen
Heb je architraven rond de deur? Meet daar de diepte van. Zo kun je gericht op zoek naar sierlijsten met een bepaalde hoogte. Wordt de muur onderbroken door een deur? Dan kan het zijn dat je aan de andere kant niet lekker uitkomt. Hier was het een behoorlijke puzzel. Wij hebben ervoor gekozen om de tussenruimte overal hetzelfde te houden en de lijsten daarop aan te passen. Dat betekent dat de vlakken niet allemaal gelijk zijn, maar omdat de tussenruimte dat wel is, zie je dat verschil niet.
Wat heb ik gebruikt om sierlijsten te maken?
Houten sierlijsten / profiellijsten (bouwmarkt)
Houtlijm
Nietpistool
Montagekit
Quigo Green laser van Bosch
Afstandhouders (zelf gemaakt)
Schilderstape
Verstekzaag
Winkelhaak
Optioneel: muurverf
Stappenplan sierlijsten muur
Stap 1: Hoogte bepalen
Begin met de horizontale lijst op de muur. Dit is je uitgangspunt. De Quigo Green laser heb ik gebruikt op een statief (niet meegeleverd) om de juiste hoogte te bepalen. Deze kruislijnlaser is zelf nivellerend tot wel vier centimeter. De groene lijn is ook bij zonnig weer goed zichtbaar op de muur. Plak de horizontale lijst vast met montagekit.
Stap 2: Sierlijsten in verstek zagen
Meet de afstanden uit die je vooraf hebt bepaald en gebruik schilderstape om je vlakken visueel te maken. Daarna kun je gaan zagen! Zaag de hoeken in verstek zodat deze mooi in elkaar passen. Tip: zaag niet alles in een keer, maar begin met het maken van je eerste vlak. Een (zaag)fout zit in een klein hoekje. Als je eerste vlak goed in elkaar zit en naar wens is kun je verder gaan. Gebruik houtlijm om de lijsten aan elkaar te bevestigen. Voor extra stevigheid heb ik de hoeken ook voorzien van een nagel (nietje).
Stap 3: Lijsten plakken
Zet de bovenste lijn van de vlakken uit (daarvoor is de laser van Bosch ook ideaal) en verdeel de kit gelijkmatig over de sierlijst. Eerst goed positioneren voor je ‘m aandrukt: als de kit eenmaal pakt krijg je de lijsten er niet meer af zonder de muur te beschadigen. Gebruik een winkelhaak om te controleren of je lijst haaks is. De kruislijnlaser kan je daar ook bij helpen.
Ben je tevreden? Dan kun je ook de andere vlakken gaan zagen, lijmen en nieten. Blijf wel (na)meten!
Stap 4: Drogen, schilderen, kitten
Wanneer je alle sierlijsten hebt bevestigd, is het belangrijk om deze goed te laten drogen voor je met verf aan de slag gaat. Heb je een kier tussen de lijst en de muur? Dan kun je kit gebruiken voor je met een verfkwast aan de slag gaat. Kleine tussenruimtes kun je vullen met een extra laagje verf. Klaar ben je!
Wat vind jij van het resultaat?