4x overdekt: de verschillen tussen een overkapping, serre en veranda
Tuinoverkapping, veranda, tuinkamer of serre: als je op zoek bent naar een overdekte plek in de tuin of aan het huis, is aan keuze geen gebrek. Maar wat zijn nu de grote verschillen? En welk type overkapping past bij jouw wensen en budget?
Een serre en tuinkamer worden vaak onder dezelfde noemer geschaard - en dat geldt ook voor de veranda en overkapping. Hoewel er overeenkomsten zijn, zitten er ook flink wat verschillen in. Voor onze tuin hadden wij de wens om de leefruimte buiten te vergroten, zodat we ook tijdens natte zomers en zachte winters van onze tuin konden genieten. De zijgevel van onze woning ligt op het noorden. Voordat daar een raam in werd geplaatst, hebben we overwogen een serre aan te bouwen, maar uiteindelijk kozen we toch voor een veranda.
Verschil tussen serre of tuinkamer
De eerste optie die we hebben onderzocht voordat we gingen verbouwen. Een afgesloten ruimte met staal en glas waardoor we het huis en de tuin meer met elkaar zouden verbinden. De voorkeur ging naar een serre: die wordt aan het huis gebouwd en valt officieel onder extra woonruimte. Bouwkundig gezien maakt een serre onderdeel uit van het huis. Een uitbouw dus. Een tuinkamer lijkt op een serre, maar is vaak niet geïsoleerd en wordt niet aan het huis gebouwd. Een tuinkamer, de naam zegt het al, maakt deel uit van de tuin.
Een serre:
Een tuinkamer:
Verschil tussen veranda of overkapping
Het Nederlandse klimaat leent zich perfect voor een overdekte plek in de tuin. Een veranda wordt aan het huis gebouwd, maar blijft - in tegenstelling tot de serre- open. Een overkapping is vaak vrijstaand. Deze kun je ook elders in de tuin plaatsen. Een groot voordeel van een veranda of overkapping is dat je deze zo groot of klein kunt maken als je wilt. Deze oplossing is met vrijwel elke tuin wel een match.
Voor deze tuinoplossing kozen wij
Een vrijstaande tuinkamer past niet bij de vorm van onze tuin en bij nader inzien vonden wij een aanbouw tegen de zijgevel ook zonde van de zijtuin. Deze is zo’n vijf meter diep en daarmee zou een groot deel van de buitenruimte verloren gaan. Verschillende concepten en tekeningen passeerden de revue. We hebben onze wensen op papier gezet en kwamen tot de conclusie dat we het liefst vrij zicht wilden houden op de zijtuin. Met de plannen voor het uitbreiden van de garage, kwamen we op het idee om de veranda daaraan vast te bouwen. Zo is de oprit gescheiden van de tuin en zijn allerlei nieuwe kijkhoekjes ontstaan, vanuit huis én vanonder de veranda.
Een overkapping:
Een veranda:
Welke tuinoplossing past bij jou?
Vooraf is het goed om te bepalen wat je wensen zijn. Wil je extra leefruimte in de tuin? Een werkkamer of speelhoek? Wanneer wil je buiten kunnen zitten? Gaat je voorkeur uit naar een volledig afgesloten plek of volstaat een heater op koude dagen ook? Kijk ook naar je budget: hoeveel geld wil je besteden aan je buitenstek? Voor een overkapping of veranda betaal je een stuk minder dan wanneer je een serre of tuinkamer laat bouwen. Ga je zelf aan de slag? Dat kan uiteraard ook. Het betekent overigens niet direct een besparing op de kosten, want kant-en-klare pakketten zijn vaak een stuk voordeliger.
Wat kost een veranda of serre?
Het prijskaartje hangt af van verschillende factoren. De materiaalkeuze bijvoorbeeld. Onderstaande prijzen geven een indicatie. Standaard uitvoeringen met vaste maten zijn goedkoper. Een standaard veranda kost gemiddeld 4.000 tot 7.500 euro. Maatwerk kan oplopen tot 15.000 euro. De prijs voor een veranda ligt, afhankelijk van je wensen, gemiddeld op 3.000 euro. Wil je een tuinkamer laten plaatsen? Reken dan op een gemiddeld bedrag van 10.000 euro. Een prefab serre begint met een prijskaartje van zo’n 13.000 euro. Dit kan oplopen tot ruim 30.000 euro voor maatwerk.
Uiteindelijk heeft onze veranda zo’n 9.500 euro gekost. Een forse uitgave, maar wel een waar we nu al enorm veel plezier van hebben. Hier lees je meer over de kosten van een tuinverbouwing.
Welke tuinoplossing is jouw favoriet?