5x zo maak je semi professionele interieurfoto’s met je smartphone
Heb je professionele apparatuur nodig om professionele interieurfoto’s te maken? Nee! Met de camera op je mobiele telefoon kom je een heel eind. Ik verzamelde vijf tips waarmee jij de interieurfoto’s van je smartphone naar een hoger level tilt.
Toen ik bijna zeven jaar geleden begon met het delen van mijn interieurfoto’s, gebruikte ik mijn iPhone 5 om mijn kiekjes te maken. Op lichte en zonnige dagen ging dat perfect, maar op een druilerige herfstdag leverde mijn fotosessies meer frustratie dan plezier op. Urenlang kon ik besteden aan de nabewerking om mijn mobiele plaatjes dezelfde look te geven als de rest van mijn foto’s. In de tussenliggende jaren zijn smartphone camera’s flink verbeterd. Meer megapixels en het gebruik van verschillende camera’s maken je smartphone een stuk geschikter voor semi professionele interieurfotografie.
Waarom fotograferen met je smartphone?
Fotograferen met je smartphone heeft verschillende voordelen. Mijn belangrijkste redenen om er destijds mee te beginnen? Geen gesjouw met een grote(re) camera, geen gewissel met lenzen en de foto’s zijn direct klaar voor nabewerking op je telefoon. Waar ik in 2014 fotografeerde met ‘slechts’ de 8 megapixelcamera van de iPhone 5, zijn de specificaties van bijvoorbeeld een iPhone 12 niet meer te vergelijken met vroeger. Om je een idee te geven: dit toestel heeft drie camera’s, waaronder een groothoeklens met beeldstabilisatie, een telelens- en ultragroothoekcamera. Veel meer mogelijkheden dus! Er zijn smartphones met een goede camera in verschillende prijsklassen op de markt.
Zo maak je semi professionele foto’s met je telefoon
1. Gebruik een goede camera-app
Lightroom, Camera +2 of ProCam: met een goede camera-app heb je de mogelijkheid om instellingen te wijzigen. Dat gaat verder dan het aan- of uitzetten van je flitser, zoals je bij de standaard camera applicatie ziet. Met sommige camera-apps kun je de camera volledig zelf instellen, het bestandsformaat kiezen (bijvoorbeeld RAW) of je sluitertijd bepalen. Voor deze apps betaal je eenmalig een bedrag tussen de 5 en 10 euro.
2. Maximaal bestandsformaat
Vaak zijn de instellingen op je smartphone zo afgesteld dat je beelden worden opgeslagen in een bescheiden formaat. Immers: een beeld van 300 KB kost minder geheugen dan een foto van 1 MB. Zet de fotogrootte bij je instellingen op maximaal om te voorkomen dat je beelden te korrelig worden bij te weinig licht. Zeker als jij je beelden ook online, bijvoorbeeld op je blog, wilt gebruiken.
3. Werk met een grid
Met twee horizontale en twee verticale lijnen over je scherm is het makkelijker om een rechte horizon te krijgen. Waar dat goed voor is? Een rustig en dynamisch beeld. Zorg dat de horizon, in je interieur bijvoorbeeld een dressoir, op eenderde of tweederde van de foto staat. Je onderwerp, bijvoorbeeld die mooie vaas of je nieuwe eettafel, zet je op de kruising van de horizontale en verticale lijnen in beeld.
4. Kies zelf het focuspunt
Je kunt je camera laten ‘kiezen’ waarop je scherp stelt, maar door een bepaalde hoek in het scherm aan te klikken bepaal je zelf het focuspunt. Een foto kan daarmee gelijk een stuk lichter worden, of een onderwerp dat overbelicht raakt kun je op die manier heel eenvoudig herstellen.
5. Stop met zoomen!
Inzoomen is een leuke feature, maar voor semi professionele interieurfotografie is het niet aan te raden. Deze functie haalt je onderwerp weliswaar dichterbij, maar de kwaliteit van je beeld verslechtert flink. Wil je je beeld toch close hebben? Snijd de foto dan uit in de nabewerking. Dan behoud je de kwaliteit van je beeld.
6. Nabewerken
Een essentieel onderdeel van (smartphone) fotografie. De kleuren en het contrast van je smartphone camera zijn een stuk minder goed dan bij een professionele camera. Met het instellen van je belichting, contrast, helderheid en kleurtonen haal je het beste in je beeld naar boven. Wil je het jezelf makkelijk(er) maken? Dan kun je presets maken of aanschaffen voor Lightroom. Zo creëer je heel makkelijk eenheid in je beelden. Dat bespaart je een hoop tijd en moeite!
Heb jij nog tips om goede interieurfoto’s te maken met je smartphone? Deel ze in de comments!