Met deze tips maak jij betere foto’s van je interieur (voor camera en smartphone)
De juiste hoek, belichting en nabewerking: interieurfotografie is een vak apart. Door te experimenteren, proberen én te leren van andere fotografen heb ik de afgelopen jaren flink wat ervaring opgedaan. In dit artikel deel ik mijn belangrijkste tips voor camera’s én smartphonefotografie.
Voor het fotograferen van je interieur kun je in principe met elke camera of smartphone aan de slag. Ik gebruik zelf een Canon EOS RP body met een groothoeklens (10-22 mm) en zoomlens (24-105 mm). Anderhalf jaar geleden ben ik overgestapt naar een full frame om de volledige beeldhoek van mijn groothoeklens te kunnen gebruiken. Zeker in kleine ruimtes, zoals de badkamer, is dat ideaal.
Camera of smartphone?
Een full frame camera vangt meer details en scherpte en geeft minder kans op ruis wanneer je fotografeert bij onvoldoende licht. Naast mijn camera met groothoeklens gebruik ik vaak een statief en optioneel een opzetflitser voor extra licht in een (te) donkere ruimte. Wat interieurfotografie met smartphones betreft: de camera’s op onze telefoons zijn steeds geavanceerder. Een voorbeeld: de nieuwe iPhone 13 wordt naar verluid uitgerust met een kwalitatieve ultragroothoeklens (diafragma van f/1.8). De iPhone 12, die ik gebruik voor interieurfoto’s als ik niet met mijn camera werk, heeft een grotere hoek dan mijn cameralens. Daarentegen zorgt dat wel voor een vertekening van het beeld en de kwaliteit is minder. Voor Instagram maakt dat geen verschil, maar voor grotere foto’s kan dat wel uitmaken.
1. Instellingen
Waar ik vroeger nog weleens op standje standaard fotografeerde, doe ik nu alles manueel. Door op de m-stand te fotograferen heb ik controle over sluitertijd, ISO en diafragma. Mijn ISO stel ik in op maximaal 800 om ruis te voorkomen. Heb je hulp of ondersteuning nodig? Veel camera’s hebben voorgeprogrammeerde standen, nieuwere camera’s bevatten soms complete programma’s. Zo heeft mijn Canon camera verschillende scènes waaruit je kunt kiezen: portret, sport, HDR fotografie (tegenlicht), kinderen of nachtfotografie. Daarmee kiest je camera zelf de beste instellingen voor jouw type fotografie.
Tips voor het fotograferen met je smartphone? Zorg dan voor een goede camera-app, zet je beelden op maximaal bestandsformaat en werk met een grid om rechte lijnen te creëren.
2. Goed licht
Interieurfoto’s worden het mooist bij daglicht, of je deze nu maakt met je camera of smartphone. Bewolkte dagen zijn vaak het meest gunstig voor interieurfotografie omdat je het minste kans hebt op storende schaduwen. Door met je diafragma (je lensopening) te spelen kun je zelf bepalen hoeveel licht er door je lens komt. Zo oogt je interieur op een donkere, grijze dag een stuk frisser! Aan de smartphone camera kun je niet zo veel veranderen. Wanneer je met je telefoon fotografeert, kun jij je beelden in de nabewerking de gewenste hoeveelheid licht geven.
3. (Re)stylen maar
Wat in ‘de echte wereld’ goed werkt hoeft er op beeld niet mooi uit te zien. Vaak genoeg heb ik kiekjes geschoten van een hoekje waar ik zonder camera heel blij mee was, maar op beeld kwam het niet uit de verf. De belangrijkste reden daarvoor is dat je een 3D beeld ‘plat’ vastlegt. Oftewel: de diepte veranderd. Schuif met spullen die (te veel) aandacht trekken en kijk wat het met je beeld doet. Zorg dat je beeld niet te vol wordt en bewaak de balans. Experimenteer en kijk wat werkt. Door te proberen kun je leren!
Wat is jouw favoriete tip of tool voor betere interieurfoto’s?