Luie tuinier? Blogger Mirjam geeft vijf duurzame tuintips

Met een groene tuin draag je gemakkelijk een steentje bij aan een beter klimaat. Maar hoe krijg je nou een duurzame tuin als je zelf geen groene vingers hebt? Met deze duurzame tuintips kom je vast een heel eind.

Door Mirjam Hart

Wil je een fijne tuin, maar wil je daar niet al teveel tijd aan kwijt zijn? Dat snap ik! Zelf heb ik ook geen groene vingers, maar we hebben onlangs wel een huis gekocht met een royale achtertuin en een voortuin. Werk aan de winkel dus! Graag deel ik mijn duurzame tuintips om te laten zien dat een tuin vol planten echt niet zoveel tijd en moeite hoeft te kosten.

Wat is een duurzame tuin?

Bij een onderhoudsvriendelijke tuin denken veel mensen direct aan tegels en kunstgras. Alhoewel dat inderdaad wel erg makkelijk bij te houden is, maak je Moeder Natuur daar minder blij mee. En laten we eerlijk zijn; heel gezellig is zo’n levenloze tuin ook niet, toch?

Maar gelukkig gaan een tuin met een rijke biodiversiteit en gemak ook prima samen. Sterker nog: je lokt meer dieren naar je tuin als je er niet al te actief mee bezig bent! Je hoeft dus helemaal geen fanatieke tuinier te zijn om wat leven in de brouwerij te brengen in je achtertuin.

paarse lavendel voor een schapenhek
vogelhuisje aan een groene schutting

Vijf duurzame tuintips

Een achtertuin met een grote biodiversiteit trekt heel veel dieren aan, zoals vlinders, bijen, vogels en egels. Bovendien is een groene tuin beter voor de afwatering en je gemoedsrust. Je omringen door planten en bloemen werkt namelijk stressverlagend. En op hete zomerse dagen voelt een groenrijke tuin minder warm aan dan een tuin vol tegels. Genoeg redenen om daar iets mee te doen dus!

Met deze vijf duurzame tuintips zorg je voor een milieuvriendelijke tuin, waar je zelf nauwelijks omkijken naar hebt.

Tip 1 : Plaats inheemse planten

Met inheemse planten wordt beplanting bedoelt die van origine al in ons land voorkomt. Planten zoals Vrouwenmantel, Wilde Akelei en Sint-Janskruid zijn helemaal gewend aan het Nederlandse klimaat en kunnen dus prima op eigen kracht groeien. Je hoeft ze eigenlijk alleen maar op de juiste plek in de tuin te zetten (denk aan de stand van de zon bijvoorbeeld) en de natuur doet de rest.

Toegegeven: planten die je een beetje aandacht geeft, groeien wellicht nog mooier. Dus als je wil dat een plant nogmaals bloeit kun je ze tussentijds snoeien. Maar als je een iets verwilderde tuin ook prima vindt, kun je de boel lekker laten gaan.

groene schutting met tuin aan het water

Tip 2 : Gebruik je tuin optimaal

Plant niet alleen groen in de grond, maar gebruik ook de wanden in de tuin om het buitenleven op te vrolijken! Hang vogelhuisjes en insectenhotels aan de muur en laat wat klimplanten groeien langs je schutting.

Een groene haag is ook prachtig, maar die dien je wel zo nu en dan even te snoeien.

Koppel een regenton aan de regenpijp en gebruim dit water om de planten te bewateren. Regenwater is trouwens ook heel geschikt om je kamerplanten mee te bewateren en om streeploos schone ramen mee te krijgen met ramen lappen.

insectenhotels en vogelhuisjes

Tip 3: Plant een boom

Met een boom in je tuin scoor je pas echt punten. Een boom neemt namelijk heel veel CO2 op uit de lucht en filtert fijnstof. Gezonde lucht bij je huis dus. Ook bomen hebben weinig tot geen aandacht nodig.

Tip 4: Haal zoveel mogelijk tegels eruit

Tegels vervangen voor groen is natuurlijk het meest wenselijk om je tuin zo klimaatvriendelijk mogelijk te krijgen. In plaats van planten kun je ook gewoon een grasmat laten leggen. Het gras moet wel gemaaid worden, maar dat kan ook een leuk ‘heitje voor karweitje’ klusje zijn voor kinderen van jezelf of van je buren.

Als alternatief kun je ook duurzame vlonderplanken of grind laten leggen op worteldoek. Zo heb je geen last van onkruid, maar kan regenwater wel gemakkelijker door de grond opgenomen worden.

mirjam met een mand bloemen

Tip 5: Laat snoeiafval liggen

En als laatste in dit rijtje duurzame tuintips voor de luier tuinier geef ik het advies: laat snoeiafval lekker liggen. Zeker in het najaar kan snoeiafval beschutting bieden voor allerlei dieren in de tuin. Maar ook op hete zomerdagen zorgen losse blaadjes, takken en gras op de bodem ervoor dat de grond rondom je planten minder snel uitdroogt.

Geef in de zomermaanden de planten in de tuin liever een à twee keer per week een flinke plens water, dan iedere dag een beetje. De planten zullen zo langere wortels groeien en kunnen daarna beter tegen een stootje. Je kunt trouwens de tuinslang gewoon in het gras of tussen de planten laten liggen. Dat is veel effectiever dan ze van bovenaf besproeien.

Hopelijk ben je met deze simpele tips gemotiveerd om je tuin dit seizoen iets meer te vergroenen! Kijk voor meer duurzame tuininspiratie ook eens op mijn blog eengoedverhaal.nu

Vorige
Vorige

Snelle zelfmaker: je favoriete droogbloemen ingelijst in een handomdraai

Volgende
Volgende

Zo voeg je in een handomdraai meer contrast toe aan een licht interieur