Zonnebloem zaaien? Alles over (het hergebruiken van) deze mooie en nuttige plant
Als kind heb je het vast wel eens gedaan: een zonnebloem zaaien. Een blikvanger in de tuin en een trekpleister voor bijen en vlinders. Maar wist je dat je een hoop kunt doen met deze mooie, nuttige en imposante plant? In dit artikel: alles over (het hergebruiken van) de zonnebloem.
Zonnebloem zaaien
Zonnebloemen. Als kind verstopte ik stiekem zonnepitten uit het konijnenvoer in de tuin. Met succes: meerdere keren groeide er een enorme bloem uit. Per toeval hadden we deze zomer ook een zonnebloem in de tuin. Een verdwaalde pit uit het vogelvoer wist uit te groeien tot een enorme bloem van ruim twee meter hoog. Mazzel dus. Dat laat ook zien dat het zaaien van zonnebloemen geen hogere wiskunde is.
Wanneer zonnebloem zaaien
Het moment van zaaien is belangrijk: na de nachtvorst, in april of mei kun je de zonnepitten in de grond stoppen. Liever voorzaaien? Doe dat dan in maart. Niet in huis, maar bijvoorbeeld in de schuur, de garage of in een kas. Zodra de planten groot genoeg zijn, zet je ze in de volle grond.
Standplaats zonnebloem
Zonnebloemen zijn makkelijke planten en vragen niet veel. Ondersteuning is wel belangrijk: zorg dat je de bloemen aan een hek of schutting kunt binden. Zo voorkom je dat de bloem, met een topzware kop, bij de eerste windvlaag knakt. Zonnebloemen kunnen goed tegen droogt en hebben een hekel aan natte voeten. Zandgrond is ideaal.
Zonnebloem in de moestuin
Zonnebloemen zijn echte vlinder- en bijenlokkers en daarom ideaal om bij of in je moestuin te planten. Zorg ook hier voor voldoende ondersteuning. Slakken zijn funest voor de jonge zonnebloem: ze klimmen op de plant waardoor de stengel knakt of ze eten ‘m op. Bescherm je kersverse zonnebloemen zo goed mogelijk tegen slakken.
Wanneer bloeit de zonnebloem?
In de zomer, begin juli, zal de zonnebloem gaan bloeien. De bloei kan doorgaan tot het begin van de nachtvorst. Sommige zonnebloemen blijven mooi tot eind oktober. Wanneer de bloem zijn kop laat hangen en het blad verkleurt, is de bloem uitgebloeid. Zonnebloemen zijn eenjarige planten.
Uitgebloeid? Snijd de bloem eraf
De hele zomer heb je kunnen genieten van deze waanzinnige bloeier in je tuin. Wanneer de zonnebloem is uitgebloeid, kun je de kop voorzichtig verwijderen om de zaden te gebruiken. Vaak kun je dan in het hart de zonnepitten al zien zitten. Leg de zonnebloem in de garage of schuur om deze te laten drogen. Daarna kun je de zonnebloem zaden heel makkelijk verwijderen. Leuk klusje om met (je) kids te doen!
Zonnebloem zaden gebruiken
Wist je dat er enorm veel zaden uit één zonnebloem komen? De zonnebloem uit onze tuin bevat maar liefst 880 (!) zaden. Deze heb ik gedroogd en daarna een deel in een droge, afgesloten pot gestopt. Deze gebruik ik om volgend jaar aan de buitenkant van onze schutting te planten. De overige zaden voer ik aan de vogels. Wil je geen nieuwe zonnebloemen planten? Dan kun je de kop ook laten zitten. Vogels vinden de zaden dan vanzelf.