Vergeeld hout behandelen: zo krijg je meubels weer mooi
Hout in huis geeft warmte aan je interieur. Maar of je nu voor eikenhout, beukenhout of grenenhout kiest: houten meubels verkleuren altijd. Hoe krijg je vergeelde meubels weer mooi? sevencouches nam de proef op de som.
Vergeeld eiken behandelen: zo doe je dat
Kun je vergeeld hout weer naturel krijgen? Anderhalf jaar geleden kocht ik vier vintage designstoelen van Scandinavische bodem. Mid century, met gestoffeerde zitting en dito rugleuning. Een plaatje - maar wat liefde zou deze stoelen niet misstaan. In eerste instantie had ik het idee om alleen de stof te vervangen, maar bij het loshalen van de zitting en rugleuning ontdekte ik een stukje onbehandeld beukenhout. Prachtig, licht beukenhout. Een schril contrast met het frame van de stoel. Ooit gelakt, in een ver verleden. Daar kon een poetsdoek niet tegenop.
Waarom houten meubels verkleuren
Ik ben dol op de kleur van onbehandeld hout, we kozen ook voor een houten keuken, maar helaas: je kunt dit materiaal niet onbehandeld laten. Hout is een natuurproduct en gevoelig voor uv-straling. Hoe meer licht in huis, hoe sneller het hout verkleurd. Voorkomen kun je dat niet: uiteindelijk verandert hout altijd van kleur. Daarnaast verkleuren meubels ook doordat je er met je vingers aanzit, er spullen op zet of er een kop koffie overheen gooit. Maar met de juiste behandeling kun je het proces van verkleuring wel vertragen.
De stoelen zoals ik ze destijds kocht:
Verkleurd hout herstellen
Verwijder eventueel aanwezig stof zoals een zitting, (arm)leuning of wieltjes. Voor je met een schuurpapier of stukje staalwol aan de slag gaat is het belangrijk om het hout grondig te reinigen. Gebruik hiervoor een ontvetter, zoals St Marc, azijn of ammoniak. Welk middel je gebruikt hangt af van het type hout. St Marc is eigenlijk altijd goed.
Goed laten drogen
Na het reinigen goed laten drogen. Doe je dat niet, dan heb je kans dat je het vocht en de resterende viezigheid in het hout schuurt. Daar kun je vlekken door krijgen. Even geduld dus!
Houten meubels schuren
Ik besloot de stoelen grondig op te schuren en te kijken wat er onder die smoezelige laag vandaan zou komen. Daarvoor gebruikte ik een grove korrel (80) en een kleine schuurmachine. Hoekjes en randjes kun je het beste handmatig doen. Schuur tot de originele kleur van het hout zichtbaar is. Na het schuren neem je het hout af met een schone, droge doek.
Zoek de verschillen:
Houten meubels behandelen
Het liefst zou je de stoel of het dressoir misschien zo laten, maar vergeet niet: binnen no-time zitten er (vet)vlekken op je meubel en het is een kwestie van tijd voor het uv-licht haar werk doet. Zeker meubels die intensief worden gebruikt, zoals stoelen, hebben een goede bescherming nodig.
Lak, olie of beits?
Voor mijn eetkamerstoelen wilde ik zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke houtkleur blijven, maar je kunt er ook voor kiezen om de stoelen te schilderen of te behandelen met bijvoorbeeld een white wash.
Twijfel? Test!
Voor een naturel effect heb je de keuze uit lak, olie of beits. Ik heb alledrie de opties geprobeerd om uit te vinden welk effect het mooiste was. Olie trekt in het hout en beschermd het meubel van binnenuit. Groot voordeel: de structuur (en dus ook de nerf) blijft goed zichtbaar. Zowel de beits als de olie vond ik tegenvallen qua kleur. Het hout werd een flink stuk donkerder én geler.
Hout behandelen met blanke lak
Het mooiste resultaat op beukenhout heb ik gekregen met matte, blanke meubellak van Cetabever. De verkleuring ten opzichte van het onbehandelde hout is minimaal. Na de eerste laag het meubel licht opschuren met een fijne korrel (ik koos voor 240) om ruwe delen glad te maken. Twee keer lakken volstaat met dit product. Aanbrengen met een grote kwast. Niet te dik, voorkom druppelvorming. Droogt snel. Met een klein potje heb ik vier stoelen twee keer van een laag lak kunnen voorzien. Goed laten drogen, uitharden en je houten meubels zijn weer als nieuw.
Wat vind jij van het resultaat?