Magnolia takken laten bloeien? Met deze truc gaat het je lukken

Magnolia takken zijn echte sfeermakers in huis en vanaf januari vind je ze al bij de bloemist. Maar hoe zorg je ervoor dat die grote knoppen gaan bloeien? Met deze tips en tricks komen de bloemen van jouw magnoliatak uit.

Magnolia takken: wanneer te koop?

De magnolia is een vroege bloeier en haar bloemen zijn imposant te noemen. Al in het begin van het nieuwe jaar kun je magnoliatakken bij de bloemist of het tuincentrum vinden. Roze en wit zijn de meest voorkomende kleuren. Vaak is het een verrassing welke kleur bloemen er uit de knop komen.

Als ze uitkomen. Want hoe zorg je ervoor dat de bloemen aan die prachtige, grillige tak daadwerkelijk gaan bloeien?

Overzicht foto werkplek bureau met magnolia takken
Close-up foto van magnolia takken in een vaas

Magnolia takken in vaas

Al ver voor ik mijn eigen magnoliaboom in onze groene tuin kreeg, kocht ik magnoliatakken. Afhankelijk van de grootte en vorm volstaat een tak vaak al. De ene keer had ik pech, de andere keer geluk: waar een tak uitbundig bloeide, bleven de bloemknoppen van de ander gesloten. Een kwestie van pech? Nee! Met de juiste verzorging gaat (bijna) elke magnoliatak bloeien.

Magnolia takken schuin afsnijden?

Schuin afsnijden, zoals we leren van de bloemist, werkt goed voor heel veel groen. Niet voor de magnolia. Bij het afknippen van de tak droogt het hout vrij snel in. De cellen in de magnoliatak drogen uit. Daardoor is de tak niet meer in staat om water op te nemen. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te begrijpen wat dat voor gevolgen heeft. Geen vocht, geen bloei.

Vaas met magnolia takken

Magnoliatak schillen

De truc zit ‘m in het ‘schillen’ van de tak aan de onderzijde, zoals je bij een potlood zou doen als je geen puntenslijper voor handen hebt. Door deze techniek leg je het weefsel bloot waarin nieuwe cellen worden gemaakt, het cambium. De vaatjes in dit plantweefsel kunnen het water opnemen en door de tak naar de bloemen vervoeren. Kortom: door de tak te schillen is deze wel in staat water op te nemen. Fijn voor de bloemen én voor jou, want dat betekent dat de knoppen kunnen bloeien. Let op: zet de tak direct na het schillen in het water.

Close-up van een magnolia bloem

Magnolia bloeit niet: warm of koud water?

Over de temperatuur van het water verschillen de meningen: de een zweert bij koud water, de ander gebruikt lauw water. Ik zet mijn magnoliatakken op handwarm water. Zorg dat de vaas goed schoon is (gebruik geen schoonmaakmiddelen om deze te reinigen) en vul met handwarm water. Zorg dat het deel van de tak dat je geschild hebt volledig onder water zit. Haal eventuele blaadjes, mos of kleine uitlopers in de vaas weg om vervuiling van het water te voorkomen. Ververs het water elke drie dagen. Heb je de verwarming hoog staan? Sproei dan elke dag een beetje water op de bloemknoppen met bijvoorbeeld een plantenspuit.

Voeding gebruiken kan, maar is niet per se nodig. Na pakweg een week zullen de eerste bloemen zich laten zien. Het kan nog wel enkele dagen tot een week duren voor de bloemen uitkomen. Succes!


Misschien vind je dit ook leuk

Vorige
Vorige

Bloemen lamp maken: voor €25 een eyecatcher aan het plafond (DIY)

Volgende
Volgende

Droogbloemen in lijst: maak je eigen wanddecoratie in vijf stappen