Zelf gaten boren in de muur? Zo doe je dat
Zelf gaten boren in de muur is voor sommigen best een opgave. Je kunt ervoor kiezen om de klus uit te besteden, maar met het juiste gereedschap en enige voorkennis kun je het prima zelf. Met deze tips hang jij in het vervolg zonder problemen je fotolijstje, plankendragers of kapstok op.
Zelf gaten boren: makkie?
Het boren van gaten in de muur lijkt een ingewikkelde of risicovolle operatie. Bij het eerste gat dat ik zelf boorde, jaren geleden had ik zo mijn twijfels. Toch wilde ik het graag eens proberen, want: hoe moeilijk kan het zijn? Hoewel ik me destijds alleen zorgen maakte over de grootte en diepte van het gat, weet ik inmiddels ook dat er andere zaken zijn waarop je moet letten voor je de boormachine in de muur zet. Leidingen die door de muur lopen bijvoorbeeld.
Bereid je voor
Daarom geldt voor de klus: een goede voorbereiding is het halve werk. Het boren an sich is geen hogere wiskunde, wel is het zaak dat je vooraf goed bekijkt waar je gaat boren, wat er (eventueel) in de muur zit, wat voor type muur het is en hoe zwaar hetgeen is dat je gaat ophangen. Voor een zwevend televisiemeubel heb je vanzelfsprekend andere tools nodig dan wanneer je een gallerywall gaat maken.
Welk gereedschap heb ik nodig?
Voor het boren van gaten heb je een boormachine met de juiste boor, schroeven, pluggen nodig. Daarnaast is een waterpas handig en kun je eventueel een leidingdetector gebruiken. Goed gereedschap vergemakkelijkt de klus. Wij werken sinds onze verbouwing graag met Festool gereedschap, maar in principe kun je met elk merk uit de voeten. Let wel: hoe vaker je er gebruik van maakt, hoe meer je kwaliteitstools gaat waarderen. Een overweging waard als je nog gereedschap gaat aanschaffen.
Wat voor muur heb ik?
Muur van steen of beton?
Om uit te vinden wat voor type muur je hebt, kun je een proefgat boren. Aan het stof dat uit het boorgat komt, kun je aflezen of je te maken hebt met een muur van steen of beton. Dat is belangrijk om straks de juiste boor te kiezen. Speel op safe en gebruik een leidingdetector om te zien of er water of elektriciteit door de wand loopt. Ik heb er zelf trouwens nooit een gebruikt.
Baksteen, gipsplaat of gasbeton
Boor niet in de lijn van stopcontacten: grote kans dat je daar een elektriciteitsleiding raakt. Gebruik een (kleine) steenboor om het proefgat te boren. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een klopboormachine gebruiken. Boor langzaam! Is het stof rood? Dan heb je een bakstenen muur. Fijn, grijs boorstof is afkomstig van een betonmuur. Een wand van gasbeton geeft stof af dat op wit zand lijkt. Blijft het stof aan je boor zitten? Dan is de muur waarschijnlijk opgebouwd met gipsplaten.
Boren, pluggen en schroeven
Nu je weet wat voor muur je hebt, kun je de juiste boor aanschaffen. Er zijn tal verschillende soorten en maten op de markt. De meest gangbare varianten zijn de houtboor, steenboor en betonboor. De grootte van de boor kun je afstemmen met je schroeven. Wanneer je iets gaat ophangen in een stenen muur, heb je pluggen nodig. Pluggen gebruik je met name voor materialen waarin een schroef niet hecht. In een houten wand hoef je dus geen pluggen te gebruiken, daar draait de schroef zich in vast. Zelf gebruik ik voor (lichtgewicht) lijsten of spiegels het liefst 4.0x40 mm schroeven. Het eerste getal geeft de diameter van de schroef aan - het tweede de lengte. Kies qua plug bijvoorbeeld voor 6 mm.
Plaats bepalen
Bekijk waar je het lijstje of plankje wilt ophangen. Gebruik een potlood om de plek van het boorgat te markeren. Ga je een kapstok of plankje ophangen? Bepaal dan eerst de precieze plek en boor één gat. Daarna kun je met behulp van een waterpas bepalen waar het tweede gat moet komen.
Gat in de muur boren
Als je de boor hebt afgestemd op de diameter van de schroef, kun je de boor in de machine zetten. Goed vastdraaien! Om zeker te weten dat je niet te diep gaat boren, kun je de plug naast de boor houden en met een stukje (schilders)tape markeren tot waar je de boor in de muur duwt. Boor rustig, op een lage snelheid tot je de tape hebt bereikt. Zet je de machine te hard? Dan heb je kans dat je gat te diep wordt of scheef gaat. Houd de boormachine goed recht en zet niet te veel kracht op de machine.
Voorkom butsen met deze tip
Blijkt de plug toch niet helemaal te passen? Dan kun je deze er - met beleid - intikken met een hamer. Tip! Gebruik een blokje hout tussen de muur en de hamer en tik daar op. Zo voorkom je butsen in de wand. Als de plug goed verankert in het gat zit, kun je je lijstje ophangen. Eventuele vlekken van gruis kun je met een nat doekje van de muur verwijderen. Easy does it!
Eerste hulp bij gaten boren
Is het gat te breed geworden? Gebruik (stukjes) van een satéprikker of tandenstoker om de ruimte rondom de plug op te vullen.
Een plug uit de muur verwijderen? Draai er een schroef in of gebruik een kurkentrekker.
Ben je niet tevreden met het gat? Met gatenvuller of plamuur is dat zo opgelost.