Zelf lavendelolie maken in vijf simpele stappen: zo doe je dat

Wil je zelf lavendelolie maken of geurzakjes prepareren? Dat kan prima met planten uit je eigen tuin. sevencouches nam de proef op de som. Hoe maak je lavendelolie? Hoe moet je lavendel snoeien? En wat kun je met lavendelolie? Je leest het hier.

Lavendelolie maken

Al jaren heb ik lavendelplanten in de tuin. De planten hebben een mediterrane uitstraling en de geur van lavendel associeer ik met vakantie. Eerst in potten, sinds de tuinverbouwing heb ik er een border mee gevuld. Met het mooie weer van de afgelopen maanden zijn de lavendelplanten uitbundiger gaan bloeien dan ooit. Een deel van de planten is uitgebloeid - en die knoppen kun je heel makkelijk gebruiken om zelf geurzakjes of cosmetica van te maken. Ik koos ervoor om zelf lavendel olie te maken. In dit artikel laat ik zien hoe ik dat deed. Een dagvullend program? Allerminst. Het daadwerkelijk maken van lavendel olie duurt ongeveer een half uur.

witte lavendel in bloei
uitgebloeide lavendel afknippen

Wat heb je nodig?

  • (Gedroogde) lavendel.

  • Vijzel.

  • Kaasdoek, een oud hoeslaken of dunne theedoek.

  • Geurloze olie (walnootolie of zonnebloemolie).

  • Schone, glazen pot met deksel (bijvoorbeeld deze van Dille en Kamille).

  • Geduld.

Lavendel snoeien: wanneer?

Lavendel snoei je idealiter twee keer per jaar - een lichte snoei in het voorjaar en een grovere snoei na de bloei in de zomer. De maand augustus is hiervoor ideaal. Snoeien doet groeien: zo help je de lavendelplant gezond te houden. Dit helpt om de plant compact en gezond te houden. Let op! Snoei lavendel niet te ver terug in oud hout, want dan kun je nieuwe lavendelplanten kopen.

Hoeveel lavendelknoppen je nodig hebt voor de lavendelolie hangt af van de hoeveelheid olie die je wilt maken. Met één plant kom je al een heel eind. Knip de uitgebloeide bloemen uit de plant.

lavendel verzamelen om lavendelolie te maken

Hoe moet je lavendel drogen?

Haal de uitgebloeide lavendelknoppen uit de plant. Zijn nog niet alle bloemen uitgebloeid? Laat de afgeknipte knoppen dan nog een dag of vier rusten voor je er olie van gaat maken. Zorg dat er voldoende luchtcirculatie is: zo drogen de lavendelknoppen optimaal. Een groot bord of schaal is ideaal.

Welke olie voor lavendel?

In principe is elke geurloze olie geschikt om te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor amandelolie, walnootolie of zonnebloemolie. Deze laatste smeert makkelijk en is goedkoop. Je kunt ook verschillende potjes maken met diverse olieën. Kijk vooral wat jij fijn vindt!

Lavendelolie maken in vijf stappen

Stap 1: Plukken en drogen

Neem de tijd om alle bloemen voldoende te laten indrogen. Dat komt de geur in je olie ten goede. Je zorgt er ook voor dat je de lavendelknoppen makkelijker kunt verwerken.

Stap 2: Knoppen verpulveren

Verwijder de stelen en verzamel de knoppen in een vijzel. Ideaal om de knoppen in te verpulveren voor je deze met de olie vermengd.

gedroogde lavendel in de vijzel

Stap 3: Mengen

Stop de lavendel in een schone, glazen pot. Ik koos voor deze glazen potten om mijn olie in te maken. Zorg dat de bloemknoppen net onder de olie staan en blijf zo’n twee centimeter onder de rand. De bloemen kunnen door de olie wat uitzetten waardoor het volume toeneemt. Dek de bovenkant af met een kaasdoek, stoffen zakdoek of knip een stuk van een oud hoeslaken. Span over de bovenkant, deze doek neemt overtollig vocht op. Daarna kun je de pot afsluiten.

potje met geurloze olie en gedroogde lavendel

Stap 4: Rijpen

Schrijf de datum op een etiket en zet de pot met olie in de vensterbank. Elke dag even schudden om de olie en bloemknoppen goed te laten mengen. Laat een week of vier rijpen.

Stap 5: Afgieten

Geurt de olie na die vier weken voldoende? Dan kun je ‘m afgieten. Gebruik hiervoor een fijne zeef. Krijg je niet alles eruit, dan kun je de olie nog in een koffiefilter gooien. Daarna is je lavendelolie klaar!

Hoe gebruik je lavendelolie?

Lavendelolie wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de fijne geur en therapeutische eigenschappen. Hier zijn enkele toepassingen van lavendelolie:

1. Lavendelolie voor slapen

Lavendelolie staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en wordt vaak gebruikt om ontspanning te bevorderen en een goede nachtrust te ondersteunen. Je kunt een paar druppels lavendelolie op je kussen aanbrengen of een aromadiffuser gebruiken in de slaapkamer.

2. Lavendelolie tegen muggen

Lavendelolie heeft natuurlijke afstotende eigenschappen tegen muggen en andere insecten. Meng een paar druppels lavendelolie met jojoba-olie of kokosolie en breng het aan op je huid. Zo hou je muggen op afstand.

3. Lavendelolie tegen luizen

Lavendelolie kan helpen bij het bestrijden van luizen in je haar. Voeg een paar druppels lavendelolie toe aan een milde shampoo en was je haar grondig. Herhaal indien nodig.

4. Lavendelolie voor je haar

Lavendelolie kan de conditie van je haar verbeteren en de haargroei bevorderen. Meng een paar druppels lavendelolie met een bijvoorbeeld amandelolie of olijfolie en masseer het in je hoofdhuid. Dit kan helpen om de hoofdhuid te kalmeren, haarbreuk te verminderen en een gezonde haargroei te bevorderen.

etiketten schrijven bij het maken van lavendelolie
lavendelolie laten trekken

Heb jij weleens zelf lavendelolie gemaakt?


Misschien vind je dit ook leuk:

Vorige
Vorige

Buitenkeuken met overkapping: een aanwinst voor de tuin (en zo ziet die van ons eruit)

Volgende
Volgende

Kostbaar vs. Koopje: bijzettafels in kegelvorm met een prijsverschil van €422