De verwarming mag weer aan: alles over ontluchten, bijvullen en besparen
Het kwik daalt en de kans is groot dat deze week ook bij jou de verwarming weer aan gaat. Na zo’n tijd zonder verwarming kan het zijn dat je wat opstartproblemen hebt. Tikkende radiatoren bijvoorbeeld, of een verwarming die niet op temperatuur komt. In dit artikel: alles over ontluchten, bijvullen en besparen.
Verwarming aan: wanneer?
We moeten er nu echt aan geloven, de herfst heeft haar intrede gedaan. ’s Avonds is het sneller donker, de blaadjes vallen in rap tempo van de bomen en in het thuiskantoor op zolder heb ik vanochtend voor het eerst in maanden de thermostaat opengedraaid. Dit keer ging het direct goed, maar het opstarten van de centrale verwarming wil nog weleens kuren vertonen. Wanneer draai je de verwarming aan? Dat hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Bij ons springt de vloerverwarming aan als de temperatuur in de woonkamer onder de 16 graden komt. Op zolder, in mijn thuiskantoor, was het vanochtend 9 graden.
Verwarming ontluchten: hoe doe je dat?
Een van de meest voorkomende problemen bij verwarmingssystemen is lucht in de radiatoren. Lucht zorgt ervoor dat de warmte niet gelijkmatig circuleert, waardoor je radiatoren niet of deels warm worden. Als je verwarmingselement tikt kan dat ook komen door aanwezigheid van lucht. In dat geval is het nodig om de boel te ontluchten. Dat doe je per radiator. Zit er lucht in het systeem, loop dan alle radiatoren na.
1. Zorg dat de verwarming niet te warm is
Het is handiger om een verwarming te ontluchten die uit staat of koud is. Een verwarming ontluchten die wel (deels) warm is kun je ook ontluchten, maar hou er rekening mee dat het water of het stoom wat eruit komt warm is. De temperatuur kan flink oplopen. Houd een doekje of bakje paraat om vocht op te vangen.
2. Zoek het ontluchtingsventiel
Het ontluchtingsventiel bevindt zich vaak aan de bovenkant van de radiator, aan een van de zijkanten. Dit ventiel is ontworpen om lucht uit het systeem te laten ontsnappen. Als je goed kijkt, vind je een klein gaatje. Draai deze naar beneden om te voorkomen dat water of stoom in je gezicht komt.
3. Gebruik een ontluchtingssleutel
Plaats een ontluchtingssleutel op het ventiel en draai deze tegen de klok in. Je zult een sissend geluid horen terwijl de lucht ontsnapt. Zodra er geen lucht meer uitkomt en er water begint te stromen, draai je het ventiel weer dicht.
4. Controleer de druk
Na het ontluchten moet je de druk in je verwarmingssysteem controleren. Dat doe je op de cv ketel. Meestal moet dat tussen de een en twee bar ligt. Indien nodig. Is er te weinig druk? Vul dan je cv bij.
Besparen op verwarming
Wil je dit seizoen besparen op je gasverbruik? Dan kun je verschillende dingen doen:
Installeer een programmeerbare thermostaat
Met een programmeerbare thermostaat kun je de temperatuur in huis automatisch regelen op basis van je dagelijkse routine, waardoor je energie kunt besparen wanneer je niet thuis bent. Wij hebben aparte thermostaatknoppen in thuis, waardoor we elke ruimte afzonderlijk kunnen bedienen. In de praktijk betekent dit dat er soms verwarming aanstaat in de kamer van mijn dochter of op zolder. Onze slaapkamer en het washok verwarmen we daarentegen nooit.Doe gordijnen dicht
Sluit 's avonds gordijnen om warmteverlies via ramen te verminderen en zorg ervoor dat radiatoren niet achter gordijnen worden geplaatst.Onderhoud je verwarmingssysteem
Laat je verwarmingssysteem regelmatig onderhouden om ervoor te zorgen dat het efficiënt werkt. Een onderhoudsabonnement voor je cv ketel is ideaal: zo hoef je er zelf niet aan te denken.Draag warme(re) kleding
Trek warme kleding aan in huis en gebruik de verwarming alleen wanneer dat echt nodig is.
Alternatieven voor verwarming
Naast het verwarmingssysteem dat aanwezig is in je woning zijn er alternatieve manieren om je huis warm te houden en zodoende energie besparen. Enkele opties zijn:
Zonnepanelen en een elektrische kachel
Overweeg het installeren van zonnepanelen om zonne-energie te benutten voor verwarming en elektriciteit. Kies voor een elektrische kachel om je woonkamer of slaapkamer te verwarmen.
Houtkachels en pelletkachels
Om je gasverbruik te reduceren, kun je kiezen voor een hout- of pelletkachel. Let er wel op dat je het hout op een goede manier stookt. Houtverbranding kan luchtverontreinigende stoffen en fijnstofdeeltjes in de lucht vrijgeven, wat de luchtkwaliteit kan verslechteren en gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
Het gebruik van schoon hout: zorg ervoor dat je gedroogd en gecertificeerd hout gebruikt dat voldoet aan milieustandaarden en lage emissies heeft.
Regelmatig onderhoud: laat je houtkachel of open haard regelmatig controleren en onderhouden om ervoor te zorgen dat ze efficiënt en schoon branden.
Goede verbrandingstechnieken: leer hoe je hout op een manier verbrandt die de uitstoot minimaliseert en de efficiëntie maximaliseert.
Vloerverwarming
Vloerverwarming verdeelt warmte gelijkmatig in je huis en kan efficiënter zijn dan traditionele radiatoren. In de praktijk blijkt, bij ons thuis in elk geval, dat vloerverwarming niet goedkoper is dan radiatoren aan de muur. Sterker nog: onze energierekening steeg na het overstappen op vloerverwarming.
Infrarood verwarming
Infraroodverwarmers bestaan uit verwarmingselementen, meestal gemaakt van koolstofvezel, die elektriciteit omzetten in infraroodstraling. Deze straling verwarmt de objecten en oppervlakken in de ruimte, en deze opgewarmde objecten geven op hun beurt warmte af aan de omringende lucht. Dit proces zorgt voor een gelijkmatige en comfortabele warmte zonder tocht of koude plekken. Er zijn ook infrarood panelen op de markt die je kunt neerzetten of aan de wand kunt hangen.
Heb jij nog alternatieve tips om je huis warm te houden? Deel ze in de comments!