Isolerende gordijnen? Deze stoffen houden kou buiten de deur

Isolerende gordijnen zijn ideaal wanneer je last hebt van warmteverlies of tocht bij je ramen. Deze raamdecoratie werkt sfeerverhogend én heeft een positief effect op het klimaat in huis. In dit artikel lees je wat isolerende gordijnen zijn en welke stoffen helpen om het binnen behaaglijk te houden als het kwik daalt.

Wat zijn isolerende gordijnen?

Isolerende gordijnen zijn gordijnen die helpen om de kou buiten de deur te houden. Deze raamdecoratie is verduisterend en in sommige gevallen voorzien van een extra voering waardoor de stof beter isoleert. In principe heeft elk gordijn isolerende eigenschappen, maar: hoe dikker de stof, hoe beter tocht en kou wordt tegengehouden. Door de voering wordt een barrière gevormd tussen binnen en buiten. Daarnaast wordt gordijnstof warmer dan glas, waardoor het binnen gelijk warmer aanvoelt. Hoeveel een gordijn isoleert hangt af van verschillende factoren. Met een beetje geluk kan je verwarming een graadje omlaag en je kunt op op jaarbasis zo’n zes procent energie besparen. Ideaal, niet?

Isolerende gordijnen HEMA

Voor gordijnen met isolerende eigenschappen kun je terecht bij HEMA. Kies bijvoorbeeld voor een chique veloursstof (leverbaar in vijftien kleuren) of van gerecyclede garen. HEMA biedt drie soorten voering aan voor je gordijnen op maat:

  1. 
Gewone voering: beschermt tegen zonlicht en werkt isolerend.

  2. Half verduisterend: beschermt tegen zonlicht en werkt isolerend. Is verduisterend en daarmee ideaal voor de slaapkamer.

  3. Blackout: beschermt tegen zonlicht en werkt isolerend. Dit type voering is voorzien van een witte coating aan de achterkant van het gordijn. Dat maakt de black-out uitvoering volledig verduisterend.

Isolerende gordijnstof


Welke stoffen hebben de beste isolerende eigenschappen? Deze materialen zijn ideaal als je nieuwe raamdecoratie gaat uitzoeken:

  • Fluweel

    Fluweel staat bekend om haar rijke uitstraling en heeft van nature al isolerende eigenschappen. De dichte vezelstructuur van fluweel helpt namelijk bij het vasthouden van warmte, waardoor het een prima keuze is voor de koude wintermaanden. Op je bed én voor het raam.

  • Wol

    Wol is een natuurlijke isolator en werd vroeger al gebruikt als warme, isolerende stof. Wolgordijnen bieden niet alleen warmte in de winter, maar ze kunnen in de zomer de warmte buiten houden.

  • Velours

    Net als fluweel houdt velours warmte vast. Velours gordijnen voegen niet alleen een vleugje luxe toe aan je interieur, maar bieden zo ook extra isolatie.

  • Katoen en synthetische vezels

    Stoffen die een mix zijn van natuurlijke vezels zoals katoen en isolerende synthetische vezels zijn zowel stijlvol als functioneel.

  • Flanel

    Flanel is een zachte, geweven stof die bekend staat om zijn warmtebehoud. Gordijnen van flanel kunnen helpen om tocht te verminderen en de warmte in huis te houden.

Isolerende gordijnen tegen kou

Een van de grootste voordelen van isolerende gordijnen is hun vermogen om de kou buiten te houden. In de wintermaanden, wanneer de temperaturen dalen en de koude wind om je huis huilt, vormen deze gordijnen een ondoordringbare barrière. Dit resulteert niet alleen in een gezelliger thuis, maar ook in een besparing op energiekosten, omdat je minder afhankelijk bent van verwarmingssystemen. Overigens werkt het ook andersom: in de zomer houden isolerende gordijnen de warmte buiten.

Beste isolerende gordijnen


Voor maximale isolatie kun je overwegen om verschillende lagen raamdecoratie te combineren. Denk aan overgordijnen en rolgordijnen op maat. Welk type raamdecoratie heeft de beste isolerende eigenschappen? Drie opties uitgelicht:

  1. Rolgordijnen


    Materiaal

    De isolatiekwaliteiten van rolgordijnen zijn sterk afhankelijk van het gebruikte materiaal. Dikke stoffen zoals verduisterende materialen of stoffen met een thermische voering kunnen effectief zijn in het vasthouden van warmte en het verminderen van tocht. PVC-gecoate rolgordijnen kunnen ook extra isolatie bieden.

    Afdichting

    Rolgordijnen hebben doorgaans een strakke pasvorm tegen het raam, waardoor ze tocht verminderen en warmteverlies minimaliseren.

  2. Gordijnen


    Materiaal

    Net als bij rolgordijnen is het isolatievermogen van gewone gordijnen sterk afhankelijk van het materiaal. Zware stoffen zoals fluweel, velours of wol zijn hiervoor ideaal.

    Plooien en lagen

    Dubbele gordijnen, waarbij je zowel dikke stof als een voering gebruikt, creëren een isolerende luchtlaag tussen het raam en de kamer, waardoor warmteverlies wordt verminderd.

  3. Plissé gordijnen


    Honingleerstructuur
    Plissé gordijnen met een honingleerstructuur hebben een uniek ontwerp van luchtkussentjes die als isolerende lagen fungeren. Deze structuur helpt warmte vast te houden en kou buiten te houden.


    Materiaal
    Kies voor plissé gordijnen met isolerende materialen zoals speciale stoffen met thermische eigenschappen om de isolatie te verbeteren.

Heb jij al isolerende gordijnen in huis?

Vorige
Vorige

Van Canva tot Pixlr: dit zijn de beste apps om je foto's mee te bewerken in 2024

Volgende
Volgende

Kostbaar vs. Koopje: shop deze Hay look-a-like met ruim €500 prijsverschil