Bedhuisje in de kinderkamer: zo maak je een standaard bed origineel (DIY)
Een bedhuisje in de kinderkamer - het is de droom van menig kind. Zo ook van mijn dochter (6). In huize sevencouches kozen we voor een kant-en-klaar exemplaar om deze vervolgens zelf te personaliseren. Het resultaat: een ‘vakantiebed’ met rieten dak én speeltent.
Bedhuisje maken of kopen?
Amélie had het al maanden over een stapelbed. Gezien bij een vriendinnetje - en dat wilde zij natuurlijk ook. In eerste instantie hadden we het plan voor een IKEA hack: een bed maken van IVAR kasten met daaronder een soort speeltent én voldoende opbergruimte voor barbies en boeken. Niet alleen de huidige houtprijs gooide roet in het eten, ook werd het uiteindelijk ontwerp te groot voor de ruimte. En een zesjarige op een tweepersoonsmatras, dat sloeg ook nergens op. Per toeval stuitte ik op kant-en-klaar bedhuisje bij Wehkamp. Dit exemplaar had eigenlijk alles: een dak, ruimte voor een speeltent én het model is (half)hoog. Ideaal voor mijn DIY-plannen.
Bedhuisje 90x200 cm
Online zijn een hoop bedhuisjes te vinden, zowel in peuterformaat (80 cm breed) als standaard eenpersoonsbreedte. Wil je geen hoogslaper? Kies dan voor een laag exemplaar. Als je op zoek gaat naar een bedhuisje, kijk dan ook naar de (nabije) toekomst. Het bed wil je niet binnen een of twee jaar moeten vervangen. Aan een kant heeft het bed dakplaten. Daarop wilde ik een strodak maken, zoals we ook bij het speelhuisje in de tuin en de buitenkeuken hebben gedaan. De onderkant van het bed wilde ik zo maken dat het af te sluiten is. Een speeltent (of chillhut - wat je wilt) idee. Gordijnen zijn daarvoor ideaal.
Bedhuisje versieren
Een bedhuisje kun je op verschillende manieren personaliseren. Ik koos voor het ‘vakantiebed’, passend bij de stijl in de rest van ons huis. Daar mag een rieten dak niet bij ontbreken. Ik gebruikte daarvoor drie stukken strodak, gekocht bij Bamboo Impot in Beverwijk, die op een lange lat zijn geschroefd. Deze zijn eenvoudig weer te verwijderen zonder het dak te beschadigen. Ga je zelf met strodaken in de weer, zorg dan vooraf dat het stro goed droog is, om schimmelvorming te voorkomen. Spuit eventueel in met brandvertragende spray.
Bedhuisje met gordijnen
Aan de onderkant van het bed, tegen de lattenbodem aan, hebben we een smalle gordijnrails van IKEA (FRAMFUSIG) bevestigd. Je kunt ook een staalkabel of smalle roede gebruiken. In eerste instantie wilde ik gordijnen op maat maken, maar daar ben ik van teruggekomen. Een dubbelgevouwen gordijn (in de lengte) bleek precies hoog genoeg te zijn. Deze heb ik bevestigd met metalen knijpertjes. Makkelijk, snel én budgetproof. Onder het bed ligt het oude matras van Amélie met een palletkussen als rugleuning en sierkussens om op te lezen, spelen of relaxen. Lichtsnoer erbij en klaar ben je. Voor het slapen gaan lezen we hier standaard een boekje. Uiteraard met de gordijnen dicht. Wat wil je nog meer?
Wil je een soortgelijk bed in een andere stijl? Kies dan voor een houten kinderbed of dit DIY bedhuisje.
Wat vind jij van het resultaat?