Onderhoudsvrije tuin maken? Ga aan de slag met deze vijf tips
Droom jij van onderhoudsvrije tuin? Waar je kunt genieten van het buitenleven maar niet wekelijks met een onkruidkrabber in de weer hoeft? Dat kan! sevencouches verzamelde vijf tips voor een onderhoudsarme tuin.
Onderhoudsvrije tuin
Een onderhoudsvrije tuin heeft ten onrechte het imago versteend en niet diervriendelijk te zijn. We kennen de beelden allemaal: volledig betegelde achtertuinen zonder een sprietje groen. Makkelijk? Dat zou je denken. Maar vergis je niet: een betegelde tuin heeft onderhoud nodig - en nog meer dan een tuin waar bestrating en groen samen gaan. Bladeren vegen, aanslag verwijderen, voegen krabben… Een onderhoudsvrije tuin bestaat eigenlijk niet, onderhoudsarm wel. In dit artikel laat ik zien dat je een gezellige, sfeervolle én diervriendelijke tuin kunt creëren waar je bijzonder weinig omkijken naar hebt.
Tip 1: onderhoudsvrije tuin beplanting
Wanneer je de wens hebt om jouw tuin onderhoudsvrij te maken, is het slim om het minimale te betegelen en verder de natuur haar werk te laten doen. Dat klinkt tegenstrijdig - maar met de juiste beplanting gaat het eigenlijk vanzelf. Hoe kies je de juiste beplanting voor je onderhoudsvrije tuin?
Makkelijke planten kiezen
Het aanleggen van een tuin en daarmee het aanplanten van nieuw groen kost tijd, maar wanneer je planten eenmaal geworteld zijn heb je er weinig omkijken meer naar. Kies daarom voor groen dat weinig nodig heeft. Makkelijke tuinplanten zijn onder andere: lavendel, ijzerhard, kattenkruid, bijvoet, vrouwenmantel en zonnehoed. Ook siergrassen en niet woekerende bamboe (fargesia) zijn ideaal voor de makkelijke tuin - en deze blijven in de meeste gevallen gewoon groen in de winter.
Tip 2: Ga voor grote tegels
Hoe groter de tegel, hoe minder kans op de groei van mos, gras of onkruid tussen de tegels. Wil je de groei van ongewenst groen helemaal voorkomen, kies dan voor tegels die gevoegd kunnen worden. Keramische tegels zijn hier vaak ook geschikt voor. Deze tegels zijn voorzien van een coating waardoor er minder vuil aan hecht. Ideaal!
Tip 3: Kies voor kunstgras
Een groen gazon vraagt een hoop tijd, aandacht en onderhoud. Wil je wel een groene mat in de tuin, maar geen gedoe met kalken, bemesten en verticuteren? Dan is kunstgras misschien een optie. Tegenwoordig zijn kwalitatief kunstgras en echt gras haast niet meer van elkaar te onderscheiden, maar je moet ervan houden. Kunstgras is weerbestendig, kindvriendelijk en heeft een geschatte levensduur van tien tot vijftien jaar.
Tip 4: Plant bodembedekkers
Hoe minder aarde te zien is, hoe minder kans op onkruid. Bodembedekkers zijn hiervoor ideaal. De naam zegt het al: deze planten bedekken de bodem en kruipen soms overal tussendoor. De vinca (maagdenpalm) is hier een goed voorbeeld van. Let goed op de standplaats ten opzichte van de zon en kies de juiste bodembedekker voor de plek waar je deze gaat planten.
Tip 5: Maak een vlonder (van composiet)
In plaats van bestrating (of in combinatie met) kun je een vlonder van composiet (laten) plaatsen. Dit materiaal blijft onder alle weersomstandigheden mooi. Liever een houten vlonder? Hardhout is ideaal voor de bouw van vlonders en hoeft niet gebeitst te worden. Kies voor vlonderplanken zonder groef, om gladheid bij regen te verminderen. Ten onrechte worden vlonderplanken met groef vaak aangeduid als antislip, maar vlonderplanken met groeven zijn ideaal voor algvorming. Ook water en vuil blijft er makkelijk tussen zitten. Deze planken worden bij regen spekglad. Net als bij bestrating kan een vlonder groen uitslaan. Met een bezem en wat groene zeep schrob je ‘m in no time weer schoon.
Onderhoudsvrije wilde tuin
Een onderhoudsvrije groene weelde in je achtertuin? Het creëren van een basis kost tijd, geld en vraagt onderhoud. Verzamel je favoriete, makkelijke planten en zet meerdere exemplaren bij elkaar voor een rustig geheel. Plant bodembedekkers en strooi indien gewenst bloemzaadjes van eenjarige bloeiers. Zie wat er opkomt en laat de natuur haar gang gaan. Wie weet wat er ontstaat als alles mag groeien. Met deze tips kun je zelf een beplatingsplan maken.