De buitendouche: van DIY tot goedkope kant-en-klaar modellen
De buitendouche in de tuin is hot - en met de steeds warmere zomers in eigen land is dat niet zo vreemd. Droom jij ook van een buitendouche in de tuin? In dit artikel lees je alles over douchen in de buitenlucht, een buitendouche zelf maken en vind je tips voor onderhoud en afvoer van water. Lees je mee?
Wat is een buitendouche?
Een buitendouche - de naam zegt het al - is een plek in de tuin waar je lichaam en geest een (flinke) oppepper kunt geven. Op het terras, aan het huis of naast de veranda: een buitendouche plaatsen kan op vrijwel elke plek. Je kunt een buitendouche aansluiten op een waterleiding of een reservoir gebruiken. Buitendouches zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en ontwerpen, variërend van eenvoudige en functionele modellen tot wat meer luxe uitvoeringen. Over het algemeen geeft een buitendouche enkel koud water. Ideaal dus om je dag mee te starten - als je ervan houdt.
Buitendouche zelf maken
De handige doe-het-zelver maakt zelf een buitendouche, zoals @mamoesjka_nl deed. Zij maakte haar buitendouche voor het in de buurt van een waterkraan. Heb je die (nog) niet, laat dan een waterleiding (ver)leggen door een loodgieter. Wat heb je nodig voor het maken van een buitendouche?
Stappenplan buitendouche maken
Wat heb je nodig?
Leidingen (bijvoorbeeld van koper).
Koppelstukken.
Bevestigingsmateriaal.
Douchekop (bijvoorbeeld deze).
Eventueel een goot (optioneel).
Vlondertegels (optioneel).
Stap 1: Kies de locatie
Bepaal waar je de buitendouche wilt installeren en zorg ervoor dat er een geschikte waterbron in de buurt is.
Stap 2: Verzamel materialen
Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt voordat je begint. Zie de benodigdhedenlijst hieronder ter referentie.
Stap 3: Installeer de waterleiding
Sluit een waterleiding aan op de bestaande kraan, tuinslang of gebruik een reservoir dat je vult met water.
Stap 4: Bevestig de douchekop
Monteer een douchekop naar keuze op een geschikte hoogte en zorg ervoor dat deze stevig is bevestigd.
Stap 5: Sluit de waterleiding aan
Zorg ervoor dat alle leidingen goed zijn aangesloten op het waterpunt.
Stap 6: Goede afwatering
Afhankelijk van de precieze locatie van de buitendouche kun je ervoor kiezen om een goot te plaatsen. Deze kan aangesloten worden op het riool of via een buis naar een andere plek afgevoerd worden.
Buitendouche op tuinslang
Wil of kun je de buitendouche niet aansluiten op een bestaande waterleiding, dan kun je ook een tuinslang gebruiken. Daarvoor zijn ook verschillende kant-en-klare modellen op de markt. De prijzen lopen flink uiteen. Deze douches worden geleverd met de benodigde onderdelen en kunnen vrij eenvoudig worden geïnstalleerd. Ook qua materialen kun je verschillende kanten op: van hout tot kunststof en roestvrij staal.
Water afvoeren
Idealiter laat je het water van de buitendouche afvoeren naar (borders in) je tuin. Zo kun je het water hergebruiken. Is dat niet wenselijk, kies er dan voor om de buitendouche aan te sluiten op het riool of plaats de buitendouche op gras waar het water geleidelijk in de bodem kan infiltreren.
Buitendouche in de winter
Het is belangrijk om de buitendouche te beschermen tegen vorstschade tijdens de wintermaanden. Als je een buitendouche hebt die kan worden gedemonteerd, kun je overwegen om deze in de winter op te bergen om blootstelling aan koude temperaturen te voorkomen. Als je de buitendouche niet kunt demonteren, moet je ervoor zorgen dat alle waterleidingen goed zijn afgesloten en geïsoleerd. Het is ook aan te raden om de watertoevoer af te sluiten en de leidingen leeg te laten lopen om bevriezing te voorkomen.
Zou jij een buitendouche willen? Waarom wel/niet?