Tuin onderhouden: 5x makkelijke klusjes voor de herfst
Je tuin onderhouden in de herfst? Deze periode is ideaal om te starten met het winterklaar maken van je buitenruimte. Welke klusjes kun je deze maand oppakken? sevencouches zet vijf makkelijke (en belangrijke) klusjes op een rij.
Tuin onderhouden in de herfst: waarom?
Het onderhouden van je tuin gaat het hele jaar door, ook in de periodes dat we weinig tijd buitenshuis doorbrengen. Het najaar gebruik je om je tuin de winter door te helpen en een goede start te maken in het voorjaar. Tuinieren wordt vaak gezien als typische voorjaarsactiviteit, maar als je ook in de herfst je handen uit de mouwen steekt, pluk je daar volgend jaar de vruchten van. Waar kun je dan aan denken?
Tuin onderhoud oktober
Vijf makkelijk klusjes voor de tuin in de maand oktober:
1. Snoeien
Het snoeien van planten is een belangrijk onderdeel van tuinonderhoud in de herfst. Door planten te snoeien, verwijder je dode takken en stimuleer je de groei van nieuwe scheuten. Daarnaast zorgt snoeien ervoor dat planten lucht en zonlicht kunnen krijgen, wat essentieel is voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat je de juiste snoeitechnieken gebruikt en alleen snoeit wanneer dat nodig is. Gebruik een scherpe en schone snoeischaar. Let op! Niet elke plant kun je in het najaar snoeien. Vraag advies bij twijfel.
2. Bloembollen planten
Wil jij een tuin vol bloemen in het voorjaar? Dan is het najaar ideaal om bloembollen te planten. Tulpen en narcissen hebben zelfs kou nodig om tot bloei te kunnen komen. Zorg voor voldoende diepte (twee tot drie keer de hoogte van de bol) en afstand tussen de bollen en geef ze een zonnig plekje. Plant de bloembol met de punt omhoog. Bedek met voldoende aarde en geef een beetje water.
3. Gras verzorgen
In oktober kan je gazon waarschijnlijk nog wel een maaibeurt gebruiken. Maai het gras niet te kort. Een compact gazon kun je indien nodig nog verticuteren. Haal bladeren van het gras af om schimmelvorming te voorkomen. Wanneer je langpootmuggen in de tuin spot, doe je er goed aan om aaltjes te strooien. Langpootmuggen leggen eitjes in het gras, waardoor je grasveld in de winter wordt kaalgevreten door haar nakomelingen, de emelten. Aaltjes strooien kan tot en met eind oktober. Bemest het gazon met speciale najaarsmest.
4. Mulchen
Voorzie borders en struiken van een laagje mulch om de tuin voor te bereiden op de winter. Door te mulchen ontstaat een isolerende laag die de planten helpt beschermen tegen vorst of temperatuurwisselingen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld stro, boomschors of houtsnippers gebruiken. Zorg ervoor dat je de mulchlaag niet te dik aanbrengt, dat kan de luchtcirculatie belemmeren. Mulch remt de vorming van onkruid. Zelf gebruik ik het liefst boomschors. Ook een tip wanneer katten je tuin graag als toilet gebruiken.
5. Losse bladeren (deels) opruimen
Losse bladeren zijn ontzettend nuttig voor de diertjes en insecten die in het najaar in je buitenruimte vertoeven. Denk aan de egel in de tuin. Haal dus niet alles weg - of zorg voor een ‘rommelhoekje’ om de dieren te helpen.
Handig gereedschap voor je tuinonderhoud
Deze gereedschappen mogen niet in je schuur of garage ontbreken:
Snoeischaar: een scherpe, schone snoeischaar is onmisbaar voor het snoeien van planten en struiken.
Hark: ideaal voor het verwijderen van bladeren en het egaliseren van de bodem.
Verticuteerhark: om het gazon te beluchten en mos te verwijderen. Heb je gelijk een goede work-out te pakken!
Tuinslang en sproeier: Een tuinslang en sproeier zijn essentieel voor het bewateren van je tuin en gazon in de herfst. Zorg ervoor dat je een slang van goede kwaliteit hebt die lang genoeg is om je hele tuin te bereiken.
Beschermhoezen: nuttig om (tropische) planten te beschermen tegen vorst. Zet planten als de oleander en olijf indien mogelijk in een onverwarmde schuur of garage wanneer er vorst wordt verwacht.
Heb jij nog tips voor het onderhouden van je tuin in het najaar? Deel ze in de comments!