Zelf een badkamer bouwen? Hier moet je aan denken

Eigenhandig je badkamer (ver)bouwen klinkt misschien als een onmogelijke opgave, maar het kan een hoop voordelen hebben. Wij creëerden onze badkamer grotendeels zelf en dat resulteerde in een fijne kostenbesparing.

Toen mijn metgezel eerder dit jaar aangaf de badkamer zelf te willen bouwen, had ik even mijn bedenkingen. Niet omdat ik dacht dat hij het niet zou kunnen, maar het leek me enorm ingewikkeld. Inmiddels weet ik dat niks onmogelijk is - en dat het ontzettend helpt om je in te lezen in de manier waarop badkamers gebouwd worden. Het is echt geen hogere wiskunde, het draait allemaal om een goede voorbereiding, heldere plannen en - waar nodig - de juiste hulp.

Bespaar op je uitgaven

Het allergrootste voordeel aan het eigenhandig bouwen van je badkamer is de kostenbesparing. Het uurloon van een loodgieter of tegelzetter ligt ergens tussen de 30 en 50 euro en ga er vanuit dat beiden (afhankelijk van de grootte van je badkamer) een dag of drie nodig hebben om alles gereed te maken. Van voorbereiding tot installatie of het tegelen zelf.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om bepaalde klussen door een vakman te laten uitvoeren en andere zaken zelf te doen. Zo houd je meer grip op je uitgaven. En buiten dat: hoe leuk is het om mee te werken aan de bouw van je badkamer? Wij hebben daar nog steeds plezier van, omdat we weten hoeveel tijd en energie het heeft gekost om ‘m te bouwen.

Waar moet je aan denken?

Denk bij het bouwen van je badkamer aan de volgende zaken:

Een kloppende plattegrond

Een goede voorbereiding is het halve werk. Lekker cliché, maar ook wanneer je gaat verbouwen moet dat je uitgangspunt zijn. Een ontwerp kun je zelf maken. Werk met een moodboard, knip plaatjes uit of maak een bord op Pinterest. Zorg voor een goede (kloppende) plattegrond en laat je informeren bij een badkamerzaak. Vaak krijg je korting als je meerdere producten bij dezelfde leverancier koopt.

Indeling en inrichting

Moet het leidingwerk verlegt of misschien wel opnieuw aangelegd worden? Is er al een toilet in de ruimte? Allemaal zaken waar je voorafgaand goed over na moet denken. Een afvoerbuis van het toilet kun je vaak niet overal kwijt - het is verstandig om daarmee te beginnen. Daarna kun je bepalen waar je de douche, wastafel en eventueel het bad wilt plaatsen.

Goede ventilatie

Misschien niet zo florissant in je strak gestuukte plafond, maar goede ventilatie is heel belangrijk in de badkamer om vochtproblemen en schimmel te voorkomen. Tegenwoordig heb je ook designvarianten die er prima uitzien. Wij kozen voor een badkamer ventilator die automatisch aangaat bij een bepaalde hoeveelheid vocht. Deze blijft net zo lang aan tot het vochtigheidsniveau is teruggeschroefd. Uiteraard kun je ‘m ook handmatig bedienen.

Realistische planning

Als je weet wat je wilt (en het past), zorg dan dat je alles bijtijds besteld. Houd rekening met levertijden. Plan de vakmannen die je nodig hebt op tijd in en zorg voor wat speling. Voorkom stress door niet met al te strakke deadlines te werken. Goede vakmannen hebben het vaak druk, hou daar rekening mee!

Zou jij je badkamer zelf (willen) bouwen?

Vorige
Vorige

6x tips om je woning en tuin koel te houden op zomerse dagen

Volgende
Volgende

Strak en stijlvol: kies voor een gelijkvloerse douchebak