Gietvloer of microcement? Dit zijn de grootste verschillen
Een naadloze betonlookvloer in huis wordt steeds populairder. Hoewel ik zelf altijd voorkeur heb gehad voor een (echt) houten vloer, raakte ik gecharmeerd van de uitstraling. In de zoektocht naar een nieuwe vloer heb ik zowel gietvloeren als microcement bekeken. Dit zijn de grootste verschillen.
Al gauw ontdekte ik dat gietvloeren en microcement vaak onder dezelfde noemer worden geschaard. Niet alleen de uiterlijke verschillen zijn groot, maar ook de werkwijze en samenstelling van het product. Gietvloeren worden over het algemeen opgebouwd uit chemische stoffen en kunsthars. Microcement daarentegen bestaat voor een groot deel uit natuurlijke stoffen en is daarom ecologisch verantwoord. Prettig idee, toch?
Met de hand aangebracht vs. gegoten
Gietvloeren, de naam zegt het al, worden gegoten. Daarvoor is een goede, rechte ondergrond nodig om tot een goed resultaat te komen. Microcement wordt geveegd, net als stucwerk, en krijgt daarmee een imperfecte uitstraling. Elke vloer of wand van microcement is anders - en daar moet je van houden.
Krasbestendig vs. krasgevoelig
Op een imperfecte vloer zie je minder kruimels en krassen dan je op een strakke, gladde en egale vloer ziet. Daarnaast zijn gietvloeren gevoelig voor krassen van meubels of vegen van schoenen.
Arbeidsintensief vs. redelijk snel gepiept
Het smeren van een microcementbadkamer (vloer en wanden) neemt ongeveer anderhalve week in beslag. Dit is inclusief droogtijd. Tussentijds moet er geschuurd worden en krijgt de vloer een speciale coating. Dit hele proces zorgt ervoor dat de prijs van microcement een stuk hoger ligt dan die van een gietvloer. Het aanleggen van een gietvloer duurt gemiddeld drie dagen.
Mijn keuze
Wij hebben gekozen voor microcement in de badkamer en woonkamer. Microcement is bijzonder geschikt voor de badkamer omdat het prima samengaat met vochtige ruimtes. Een gietvloer kun je ook in de badkamer laten storten, maar niet op de wand laten smeren. Zowel een gietvloer als microcement is in vele kleuren te mengen. Hier zie je het resultaat van microcement in onze badkamer. Benieuwd hoe microcement na drie jaar bevalt? Lees hier over de voor- en nadelen van microcement.