Zelf doen: zo leg je eenvoudig een semi-professionele terrasvlonder
Deze tijd van het jaar is ideaal om met je tuin of terras aan de slag te gaan. Vlonders worden steeds populairder, ook wij hebben er drie laten aanleggen tijdens de tuinrenovatie. Maar wist je dat je vlonders ook prima zelf kunt leggen?
Wanneer je twee linkerhanden hebt is de stap naar een professional wellicht beter passend, maar als je een beetje handig bent is deze klus prima zelf te doen. Leuk en een stuk goedkoper! Werk met materialen zoals composiet rabatdelen voor een zo professioneel mogelijk resultaat, waar je nog jaren van kunt genieten.
Wij kozen zelf voor geïmpregneerd grenenhout op onze terrassen, omdat we de combinatie met de bestaande schutting mooier vonden.
Tips voor het leggen van een vlonder
Een goede fundering is het belangrijkst. Met een goede basis zal het leggen van de vlonder probleemloos gaan. Zorg voor een stevige en stabiele ondergrond en gebruik een worteldoek om onkruid van onderaf te voorkomen. Een vlonder wordt veelal gebouwd op langwerpige, houten latten waar de planken dwars op worden geschroefd.
Leg de onderlatten niet te ver uit elkaar! Doe je dat wel, dan kunnen de planken gaan doorzakken. Gebruik roestvrijstalen schroeven bij het aanleggen van je eigen terras vlonder om roestvorming te voorkomen. Ook belangrijk: zorg voor voldoende tussenruimte bij het monteren van de planken. Hout is een natuurlijk materiaal dat onder verschillende weersomstandigheden kan gaan werken. Het gevolg: kromme planken of een plas water op je terras na een fikse regenbui.
Goede match: schutting van Zweeds rabat
Je vlonder is pas echt af als er een mooie schutting naast staat. Bij composiet rabatdelen staat een schutting van Zweeds rabat prachtig. Zweeds rabat heeft minder onderhoud nodig dan echte houtsoorten, wat een hoop tijd en moeite bespaart. Nooit meer schuren en beitsen dus. Halleluja!