Toe aan een nieuw matras? Zo kies je ‘m uit

Een goed matras en een dito nachtrust gaan hand in hand. Maar wat is nu een goed matras? En hoe kies je het matras dat past bij jouw wensen, lichaamsbouw en favoriete slaaphouding?

Hard, zacht, hypermodern, in hoogte verstelbaar, met pocketveren, traagschuim of misschien allebei? Als je een matras gaat kopen, kom je voor een legio aan keuzes te staan. Je koopt waarschijnlijk maar een paar keer in je leven een nieuw matras. Het kan daarom best lastig zijn om een goed matras uit te zoeken en te weten waar je moet beginnen. In dit artikel vind je enkele tips om je op weg te helpen.

Matras van goede kwaliteit


Een nieuw matras is een flinke aankoop, dus het is handig om goed nadenken over waar je allemaal rekening mee moet houden. Wat fabrikanten beweren over matrassen hoeft lang niet altijd overeen te komen met de werkelijkheid. Het is niet zonder reden dat de Consumentenbond jaarlijks kwaliteitstesten uitvoert. Of een matras goed ligt, kun je uiteindelijk alleen zelf proberen. Wij hebben al jaren hetzelfde matras, van SIMBA, in onze hotel chique slaapkamer en dit bevalt nog steeds prima.


Persoonlijke keuze


De een heeft voorkeur voor een hard matras, de ander zweert bij een verend exemplaar. Normaliter zou je een beddenzaak kunnen bezoeken, maar dat is nu niet mogelijk. Meerdere bedrijven bieden het ‘100 dagen proefslapen’-concept aan. Zo kun je een matras bestellen, testen en - indien nodig - retourneren. Aan de hand van reviews kun je vaak al een beetje opmaken wat voor type matras je koopt.

Lichaamsbouw en slaaphouding


Zijn de winkels straks weer open? Ga eens langs en test verschillende soorten matrassen van verschillende merken. Comfort is heel persoonlijk. Bij het maken van een keuze zijn niet alleen je eigen voorkeuren belangrijk, maar ook je lichaamsbouw. Je kunt hier het beste achter komen door op het matras te gaan liggen in je favoriete slaaphouding. Als je bijvoorbeeld brede heupen of brede schouders hebt, dan is het vaak erg prettig om een matras te kiezen met zones. Soms kun je die lichaamszones heel goed zien op een matras, met name bij matrassen vervaardigd uit pocketvering. 


Maat van het matras


Tegenwoordig meet de gemiddelde bedbreedte 180 centimeter, maar uiteraard kun je ook voor een kleinere variant kiezen (matras 160x200 cm) of zelfs een twijfelaar (140 cm). Groter kan ook. Ideaal als er ’s nachts een of meerdere kinderen tussenin kruipen of je het fijn vindt om ruimte om je heen te hebben.

Verschillende soorten matrasvullingen

Een matras kan gevuld zijn met allerlei verschillende materialen, zoals de pocketvering, maar ook allerlei schuimsoorten. Meestal zijn er meerdere lagen matrasvulling. Je ziet soms zelfs matrassen met hele complexe opbouw. Maar eigenlijk gaat het om twee verschillende lagen: de ondersteuningslaag en de comfortlaag. De naam zegt het eigenlijk al, eerstgenoemde ondersteunt je lichaam, de comfortlaag zorgt ervoor dat je lekker ligt. Populaire materialen voor een comfortlaag zijn traagschuim en latexschuim. Bij een boxspring combinatie zijn de ondersteuningslaag en de comfortlaag vaak gescheiden in een apart matras en een matras topper. Hele goedkope matrassen hebben vaak alleen een ondersteuningslaag. Goedkoop kan duurkoop zijn, dus je kunt beter investeren in kwaliteit dan besparen op je portemonnee. Een goede nachtrust is immers heel belangrijk!

Vorige
Vorige

Boxspring vs. lattenbodem: welke type bed past het beste bij jou?

Volgende
Volgende

Hoekhuis, tussenwoning of appartement: welke cv-ketel past bij jouw huis?