3x zo creëer je zelf een groene én onderhoudsarme tuin

Heb je een fijne tuin maar weinig zin in veel onderhoud? Je hoeft geen uren in de aarde te wroeten of duizenden euro’s uit te geven om je patio mooi te maken. In dit artikel lees je hoe je zelf een onderhoudsvriendelijke tuin kunt aanleggen, die er toch groen én gezellig uitziet.

Voor de een is tuinieren een vorm van therapie, de ander vindt het een crime. Welke planten mogen in de schaduw? Hoe vaak moet ik sproeien? En dat bemesten - hoe zit dat? Wanneer je plannen gaat maken kun je het jezelf voor de toekomst al makkelijker maken.

Kies voor vaste planten

Vaste planten zijn ideaal in een onderhoudsvriendelijke tuin. Dat komt doordat deze planten elk jaar terugkeren. Je hoeft dus niet steeds opnieuw te zaaien. Heb je echt geen groene vingers? Kies dan voor planten die weinig onderhoud vragen. De hortensia en vlinderstruik bijvoorbeeld. Wel is het belangrijk te letten op de plek (standplaats) van de plant. Elke plant heeft andere verzorging nodig. 
Sommige planten groeien het best in de schaduw, andere gedijen het best in de (volle) zon.

Plant bodembedekkers



Hoe meer planten hoe meer onderhoud? Nee dus. Bodembedekkers zorgen ervoor dat je onkruid op een gemakkelijke en duurzame manier kunt weren. Dat zijn lage planten die in de breedte groeien, waardoor ze letterlijk de bodem bedekken. Je hebt niet veel werk aan bodembedekkers, omdat ze vaak jaren achter elkaar groeien. Bodembedekkers zijn een duurzame manier om onkruid te weren en passen perfect in een onderhoudsvriendelijke tuin.

Een onderhoudsarme haag

Een ander idee voor een onderhoudsvriendelijke tuin is een haag te plaatsen die langzaam groeit. Daardoor hoef je niet vaak te snoeien en dat scheelt veel werk! Je kunt ook kiezen voor een groene muur in je tuin. Denk aan hedera (klimop) of toscaanse jasmijn. Deze klimplanten hebben weinig zorg nodig, dus je kunt de natuur z’n gang laten gaan. Snoeien kan indien gewenst, het is niet per se nodig.

Leg een vijver aan

Vaak leggen mensen geen vijver aan in hun tuin omdat ze denken dat het onderhoud ervan veel tijd in beslag neemt. Dat hoeft niet! Een vijver kost veel tijd als je er bijvoorbeeld vissen in hebt die vaak gevoerd moeten worden, een pomp in je vijver hebt die de waterinhoud verplaatst, of wanneer je filters in je tuin hebt. Wanneer je deze zaken achterwege laat, zul je merken dat een vijver helemaal niet veel werk kost. Je hebt bovendien vijvermaterialen die lang meegaan. Verdiep je daarin en je zult merken dat het onderhouden van de vijver reuze meevalt!

Heb jij nog tips voor het aanleggen van een onderhoudsarme tuin?

Vorige
Vorige

Veelzijdige sfeermakers: dit zijn de vier voordelen van gordijnen in huis

Volgende
Volgende

Boxspring vs. lattenbodem: welke type bed past het beste bij jou?