Voorbereiden op de zomer: dit zijn de voor- en nadelen van een airco in huis

Nadat het kwik afgelopen zomer binnenshuis een nieuw record bereikte, besloten mijn metgezel en ik ons eens goed te verdiepen in de wereld van airco’s. Wat kost een airco? En hoeveel ruimte neemt zo’n installatie in? In dit blog lees je mijn bevindingen en deel ik de voor- en nadelen van een airco.

Twee foeilelijke vintage zonneschermen - een oranje en een blauwe - ontsieren onze achtergevel, maar we hebben ze elk jaar hard nodig. Zonder deze zonneschermen wordt het bijna vijf graden warmer in huis. De achterkant van ons huis ligt op het zuidoosten, daar staat vrijwel de hele dag het zonnetje op. Ventilatoren hebben we in meerdere soorten en maten, maar als het huis echt warm is valt daar niet tegenop te blazen. Er zijn online meerdere tips te vinden om het binnenshuis zo koel mogelijk te houden. Denken aan het dichthouden van ramen en deuren, zorgen voor voldoende isolatie van je dak en ventileren als het koeler is. Verduisterende gordijnen en zonwering kunnen ook soelaas bieden. Werken deze tips niet of niet voldoende, dan is een van de mogelijke alternatieven het aanschaffen van een airco.

Wat is een airco?

In tegenstelling tot wat ik zelf dacht, produceert het apparaat geen koude lucht, maar koelt het de warme lucht - die in huis aanwezig is - af. Verwarmen kan de airco trouwens ook. Een airco kan je huis ook ontvochtigen en is voorzien van een luchtfilter. Kortom: met een airco creëer je zelf een prettig leefklimaat binnenshuis. Een aircoinstallatie bestaat uit twee delen: een voor binnen en een voor buiten. Koop je een airco, dan komt er dus een unit aan- naast- of op je huis én in je huis. En dat vind ik nog wel een dingetje.

Praktische zaken

Om concreet te kijken wat de mogelijkheden zijn voor ons type woning, hebben we een installatiebedrijf uitgenodigd om de mogelijkheden te bespreken. De unit die aan de buitenzijde van het huis geplaatst wordt, kun je neerzetten, ophangen of zelfs bovenop je dakkapel laten plaatsen. In huis zou dan een soort cassette komen, die voor een aangename temperatuur moet zorgen. Omdat de slaapkamer van Amélie het warmst wordt, is deze ruimte het meest ideaal voor installatie. Maar ja, die cassette aan de muur… Zijn de voordelen van een airco groot genoeg om dat voor lief te nemen?

Voordelen van een airco

1. Temperatuur regelen

Je werkplek, slaapkamer, woonkamer of zolder: een airco draagt bij aan een prettig leefklimaat binnenshuis. Koeler in de zomer en warmer in de winter. Een moderne airco kan (naar het schijnt) zelfs je cv systeem vervangen.

2. Ventileren

Vooral fijn in nieuwbouwwoningen die tegenwoordig zo goed geisoleerd zijn dat er een tekort aan frisse lucht kan ontstaan. Een airco helpt hierbij

3. Ontvochtigen

Heb je veel last van vocht in huis? Dan kan een airco ook nuttig zijn. Deze zorgt voor een droger (en meestal aangenamer) klimaat in huis.

Nadelen van een airco

  1. Hoge(re) energierekening

    Airco’s verbruiken een hoop energie. Wil je een airco kopen, let er dan op dat deze energiezuinig is. Beter voor je portemonnee en het milieu.

  2. Neemt ruimte in

    Zoals geschreven bestaat een airco uit twee units: eentje buiten en een binnenshuis. Het is mogelijk om de cassette in te laten bouwen in de muur of het plafond. Maar een airco blijft altijd zichtbaar.

  3. Geluid

    Veel installaties zijn vrijwel geruisloos, maar andere units produceren geluid dat je als storend kunt ervaren. Zeker als je in bed ligt en het verder overal stil is. Let hier goed op!

Kosten airco

De prijzen voor het aanschaffen van een airco en de installatie daarvan lopen flink uiteen. Het hangt o.a. af van het merk, vermogen en de installateur. Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag tussen de 1.600 en 3.500 euro. De prijs is ook afhankelijk van het aantal units dat je wil laten plaatsen. Gaat het om een ruimte? Of wil je meer kamers laten koelen? Al met al een aardige investering dus. Maar als de Nederlandse zomers zo warm blijven, is het de overweging waard. Wij hebben nog geen knoop doorgehakt: op het wensenlijstje staat eerst nog het laten vervangen van de huidige zonwering. Wordt ongetwijfeld vervolgd. Oh - en twijfel je? Dan is een mobiele airco een mooie testcase.

Heb jij een airco in huis? Of zou je er een willen? Waarom wel/niet?

Vorige
Vorige

Van aanrechtblad tot kastenwand: 4x stijlvolle toepassingen voor betonplex

Volgende
Volgende

Van werkruimte tot extra opslag: om deze reden is de blokhut nu zo populair