Kalk in de badkamer? Alles wat je wilt weten over een waterontharder
Niks is lekkerder dan een verkwikkende douche na een lange dag. Even tot rust komen en wat tijd voor jezelf. Maar hoe vervelend is het dat je tijdens het douchen tot de conclusie komt dat je badkamer tekenen van kalkaanslag vertoond? Dit kun je eraan doen!
Het ziet er niet alleen niet zo fris uit, maar het energieverbruik kan ook nog eens op lopen met gemiddeld 15 procent. Gelukkig is er een niet al te ingewikkelde oplossing voor dit probleem, namelijk een waterontharder. In dit artikel lees je er meer over.
Wat is een waterontharder?
Kalkaanslag zet zich van nature overal aan af waar water stroomt en brengt geleidelijk schade toe aan leidingen en oppervlakte. In het water zit calcium en magnesiumminaleralen. Als er veel van deze mineralen in het water zitten, noemt men dat ‘hard water’. In veel gebieden in Nederland is dit een probleem, maar het meeste last van kalkaanslag heb je op de plek in huis waar het water wordt verwarmd. Dit komt omdat het oplossend vermogen van water minder wordt waardoor de mineralen niet meer opgelost blijven in het water, maar zich gaan hechten aan je apparatuur, glazen douchewand, kranen en tegels.
Kalkaanslag is niet direct zichtbaar, maar het is er wel degelijk. Denk bijvoorbeeld aan de waterleidingen. Wanneer de doorstroomsnelheid sterk terugloopt of de leidingen zelfs geheel blokkeren, dan pas wordt men zich meestal pas bewust van het probleem.
De voordelen in een notendop
Met een waterontharder, ook wel bekend als waterontkalker, worden calcium en magnesium middels het filtersysteem uit je water gehaald. Het is niet een goedkope investering te noemen, maar dit nadeel weegt absoluut niet op tegen de voordelen die dit filtersysteem te bieden heeft. Benieuwd waar je zoal van kunt profiteren?
Een volledig huis vrij van kalkaanslag, huishoudelijke apparaten die langer meegaan en een steentje bijdragen aan moeder natuur. Daarnaast heb je voelbaar zacht water wat ook beter is voor je lichaam, en met name voor mensen die last hebben van huidproblemen of een droge huid. Dankzij het zachte water hoef je namelijk minder shampoo of zeep te gebruiken. Heb je last van psoriasis of eczeem? Ook deze klachten kunnen dankzij zacht water minder worden.