Een nieuwe badkamer financieren? Drie opties om dat te doen
Ben jij toe aan een nieuwe badkamer? Gemiddeld kost dit tussen de €7.000 en €15.000 euro. Dat bedrag kun je natuurlijk bij elkaar sparen, maar er zijn meer manieren om een nieuwe badkamer te financieren. Drie tips.
Vooraf is het goed om te bepalen wat je budget is voor de badkamerverbouwing. Breng je wensen in kaart, maak een moodboard en laat je informeren over materiaalkeuzes en de prijzen die daarbij horen. Houd ook rekening met het inhuren van vakmannen en het afvoeren van puin. Deze schatting van het kostenplaatje heb je nodig om een beeld te krijgen van het bedrag dat je moet sparen of lenen. En dan?
Optie 1: Sparen voor nieuwe badkamer
In veel gevallen is het de beste keuze om eerst te sparen voor je nieuwe badkamer. Je bent geen (extra) geld kwijt aan rente en loopt niet onnodig risico bij de bank. Wel is het prettig als je voldoende spaargeld overhoudt voor andere belangrijke zaken, zoals een potje voor reparaties aan de auto of vakanties. Het kan gebeuren dat je badkamer sneller aan vervanging toe is dan je had gedacht. Door lekkage bijvoorbeeld. Een badkamerrenovatie kan ook hoger uitvallen dan je vooraf had berekend, doordat er onvoorziene kosten op je pad komen. Een lening (bij de bank of familie) kan in dit geval uitkomst bieden.
Optie 2: Persoonlijke lening voor nieuwe badkamer
Een persoonlijke lening heeft een vaste looptijd en rente. Je weet dus wat je hier iedere maand aan kwijt bent. Vaak is het mogelijk om boetevrij extra af te lossen. Onder voorwaarden is de rente op de persoonlijke lening zelfs fiscaal aftrekbaar. Een nieuwe badkamer kan onder het verbouwen van de eigen woning vallen, waardoor de rente aftrekbaar wordt. Hoeveel je kunt lenen hangt af van je persoonlijke situatie. Laat je vooraf goed informeren.
Optie 3: Hypotheek verhogen voor nieuwe badkamer (bouwdepot)
Heb je overwaarde op je woning, dan kan het een optie zijn om de hypotheek te verhogen. Je kunt ook kiezen voor een bouwdepot, zelfs op een bestaande hypotheek. Voor het bouwdepot moet je wel facturen en bonnetjes bewaren en indienen. In veel gevallen betaal je advies-, notaris-, of taxatiekosten voor het uitbreiden van je hypotheek of het verkrijgen van een bouwdepot. Controleer vooraf goed of dit voor jou een optie is. Het meest eenvoudige is het afsluiten van een persoonlijke lening. In veel gevallen is dit ook de voordeligste optie, zeker als je de rente kunt aftrekken.
Waardeverhoging door nieuwe badkamer
Wil jij je huis (op termijn) verkopen? Een nieuwe badkamer is een investering maar kan ook de waarde van je woning verhogen. Zeker met een strakke douchewand op maat zit je altijd goed. Het tijdloze ontwerp zorgt ervoor dat je badkamer weer jaren meegaat. Met neutrale kleuren en weinig opvallende elementen vergroot je de kans dat huizenkopers ook verliefd worden op de badkamer. Een badkamerspiegel met verlichting geeft een groots effect voor een relatief kleine investering. Het proberen waard!