(Opzet)zwembad in de tuin? Zo zorg je voor het juiste onderhoud
Het is een waar feest: een (opzet)zwembad in de tuin. Tegenwoordig worden de baden steeds groter en met voldoende onderhoud heb je langer plezier van je bescheiden zwemparadijs. De belangrijkste onderhoudstips lees je hier.
Afgelopen zomer hadden wij voor het eerst een serieus zwembad in de tuin staan. Zo’n blauw exemplaar met kunststof poten waar duizenden liters water in gaan. Eeuwig zonde om dat steeds te moeten verversen. Waar moet je op letten bij het schoonhouden van je (opzet)zwembad? Een overzicht.
Zwembad afdekken
De juiste afdekking bij het zwembad is van groot belang. Laat het bad enkel onafgedekt als er daadwerkelijk in wordt gezwommen. Het bad wordt gauw vies als de overdekking eraf is: er komen blaadjes, takjes, insecten en andere rommeltjes in terecht. Met goede zwembadafdekking houd je het water een stuk langer schoon en fris. Er zijn veel verschillende soorten zwembadafdekking. Van een dunne en praktische zomerafdekking tot een dikke en beschermende winterafdekking voor een permanent zwembad. Genoeg keuze dus.
Schoon zwembadwater met chloor
Bij een (opzet)zwembad is chloor de juiste toevoeging voor schoon en helder water. Zwembad chloor is essentieel als je het bad fris wilt houden. Veel mensen kiezen voor chloortabletten in het zwembad, om het chloorniveau op peil te houden. Deze kun je in een handige chloordrijver stoppen. Of denk aan chloorpoeder of chloorgranulaat. Bij tabletten duurt het even voordat het is opgelost in het water, bij poeder en granulaat gebeurt dit direct.
Is het chloorpeil in het water te laag en wil je dit zo snel mogelijk aanvullen? Dan werkt chloorpoeder het best. Test eerst de pH-waarde van het zwembad, voordat er chloor wordt toegevoegd. De ideale waarde ligt tussen de 7,2 en de 7,6. Let op! Chloor werkt pas goed bij de juiste pH-waarde.
Vers water toevoegen
Je kunt niet altijd hetzelfde water in het bad gebruiken. Het is nodig om regelmatig vers water toe te voegen, zeker als het zwembad veel wordt gebruikt. Vergeet dit niet! Ververs wekelijks een deel van het zwembadwater in de zomermaanden. Je hoeft in de meeste gevallen niet direct het hele water te verversen, maar slechts een percentage.
Zwembadfilter gebruiken
Plaats een zwembadfilter in het water om vuil te filteren. Het houdt vuildeeltjes tegen, wat maakt dat het water schoner blijft. Enkel het plaatsen van een zwembadfilter is niet voldoende. Je moet een zwembadfilter ook schoonhouden. De kleine vuildeeltjes en kalkdeeltjes kunnen een filter namelijk verstoppen, waardoor de werking afneemt.
Grover vuil verwijderen
Tot slot is het belangrijk om het grovere vuil uit het zwembad te halen. Laat dit niet te lang liggen, want dan gaat het afbreken en ontstaan er meer kleine vuildeeltjes. Grover vuil is eenvoudiger op te ruimen. Je kunt hier bijvoorbeeld een schepnetje voor gebruiken: vis bladeren, takjes en insecten uit het water. Heb je een groot bad? Dan is een zwembadstofzuiger handig om de bodem mee schoon te houden.
Beeld: Pixabay
Heb jij een (opzet)zwembad in de tuin?