Bestrijd vocht in je badkamer met deze tips (en laat om deze reden de verwarming aan)

De verwarming een paar graden lager? Niet in de badkamer! Schimmelvorming en condens liggen op de loer, met alle gevolgen van dien. Wat kun je doen als je last hebt van vocht in de badkamer? Vijf tips.

Veel woningeigenaren krijgen er ooit mee te maken: vocht in hun huis. In veel gevallen vinden deze problemen plaats in de badkamer. Dit komt doorat de lucht in deze ruimte zeer vochtig is. Verdampt het niet op tijd, dan liggen schimmels op de loer. Zorg dus voor goede vochtbestrijding in de badkamer. Zo doet je dat:

Tip 1: Laat een ventilatiesysteem aanleggen

De beste optie om vocht uit de badkamer te krijgen, is een ventilatiesysteem. Deze kan op een bestaand kanaal aangesloten worden. Een ventilatiesysteem voert vochtige lucht af en haalt verse lucht naar binnen.

Tip 2: Verwarm voldoende

Het is in een badkamer niet alleen belangrijk om de ruimte voldoende te ventileren voor de vochtbestrijding. Je moet de kamer namelijk ook genoeg verwarmen. Vocht verdampt makkelijker in een warme badkamer. Als je je badkamerradiator niet inschakelt, condenseert het vocht juist sneller waardoor het vochtplekken achterlaat. Binnen enkele dagen kun je dan al schimmelvorming krijgen.

Tip 3: Gebruik ‘simpele’ badkamerventilatie

Overigens hoef je niet beslist een automatisch ventilatiesysteem te gebruiken, eventueel kun je ook een simpele badkamerventilatie installeren. Meestal doe je dit in de muur of in het plafond (boven de regendouche van Grohe bijvoorbeeld). Dit apparaat zuigt de waterdamp direct uit je badkamer. Je sluit de badkamerventilatie overigens aan op het lichtnet.

Tip 4: Vermijd vochtabsorberende materialen

Vochtabsorberende materialen zoals baksteen moet je beslist niet gebruiken in je badkamer. Dit geldt ook voor andere poreuze materialen. Dit komt doordat ze vocht vasthouden. Als je deze materialen toch toe wilt passen in de kamer kun je ze behandelen met een transparante vernislaag om te voorkomen dat ze water opslaan en vasthouden. Er zijn voldoende alternatieven, laat je vooraf informeren.

Tip 5: Zet af en toe het raam open

Als de buitentemperatuur hoger is dan binnen kun je met een gerust hart het raam openzetten na het douchen. In de lente of zomer bijvoorbeeld. Waterdamp kan de ruimte dan redelijk snel verlaten. Zet geen raam open na het douchen in de winter. De badkamer koelt dan snel af waardoor de kans op condens of schimmel juist groter wordt. Ook in regenachtige periodes kunt je het raam beter dicht laten, omdat de luchtvochtigheid buiten dan te hoog is.

Heb jij nog tips om vocht uit de badkamer te weren?

Vorige
Vorige

3x de voordelen van een airco in huis (en ja die zijn er ook in de winter!)

Volgende
Volgende

Alles wat je moet weten over het kiezen van raambekleding voor je (nieuwe) huis