Je huis een nieuwe look geven? Vergeet de trap niet!
Schilderen, bekleden, betimmeren: er zijn tal van mogelijkheden om je trap een make-over te geven. Vaak staat het renoveren van een trap niet bovenaan het wensenlijstje, maar wanneer je ‘m gaat opknappen is het resultaat groots. In dit artikel: alles over (het renoveren van) de trap.
Eerlijk is eerlijk: de trap wordt het vaakst vergeten als een verbouwing wordt gepland. Renovatie is vaak duur en als de trap niet middenin de kamer staat is de urgentie minder hoog. Daarnaast wordt de trap vaak gezien als vooral praktisch hulpmiddel om van verdieping te wisselen.
Trap als eyecatcher
Heb je een huis met een verdieping, dan kun je niet zonder trap. Of je moet het decadent aanpakken en voor een lift kiezen, maar dat zie je doorgaans enkel in villa’s terug. De meeste Nederlandse rijtjeshuizen zijn uitgevoerd met een trap, vaak twee als er ook een zolder is, en die zit nu eenmaal in je huis. Toch? Toch kun je met redelijk minimale inspanningen een mooie trap maken.
Trap renoveren
Het schilderen of (laten) bekleden van de trap zijn over het algemeen de makkelijkste en meest budgetvriendelijk oplossingen. Ook zijn er doe-het-zelf pakketten om je trap een opknapper te geven. En wat dacht je van een mooie loper of halve maantjes op de treden?
In ons vorige huis lieten we onze trap bekleden, na onze verbouwing in dit huis hebben we de treden laten schilderen. Een renovatie is in principe mogelijk op ieder type trap. De renovatie van een open trap gaat net wat anders dan bij een dichte trap, maar elke trap heeft zo zijn eigen mogelijkheden. Je hierover goed laten adviseren is niet alleen verstandig, het zorgt er ook voor dat je goed ziet wat er allemaal kan. De kans is namelijk groot dat je je trap, nadat het werk klaar is, echt niet meer terug zal herkennen. Zo’n verschil kan er met een goede renovatie worden gemaakt!