Besparen op je energierekening: hoe werkt gasloos wonen?

Gasloos wonen - er wordt veel over geschreven, maar wat is het en hoe werkt het? Zo’n 95 procent van de Nederlandse woningen is nog op gas aangesloten. Als je alles waar nu gas voor gebruikt zou moeten opvullen met elektriciteit, moet er een heleboel meer energie opgewekt worden. Wat verandert er in huis als je geen gebruik meer maakt van gas?

In 2050 moet elke Nederlandse woning gasloos zijn. Een flinke doelstelling die ervoor moet zorgen dat er minder Co2-uitstoot is. Co2 is een broeikasgas dat onder andere verantwoordelijk is voor de klimaatverandering: de wereldwijd stijgende temperatuur, hogere zeespiegel en meer extreme weersomstandigheden. Om die verandering en daarmee meer schade aan natuur en milieu te beperken, is een van de klimaatdoelstellingen het gasgebruik fors te verminderen.

Goede isolatie als basis

Draait jouw huishouden op groene of grijze energie? Als je wil dat energie groen en duurzaam is, zul je ook op het gebruik van elektriciteit moeten besparen om de energie efficiënt te gebruiken. Een belangrijk begin is een goede isolatie van je woning. Veel woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Met een goed geïsoleerd huis wordt de warmte beter vastgehouden in huis en heb je minder energie nodig om de temperatuur aangenaam te houden.

Alternatief: de warmtepomp

Met soms koude winters in Nederland is het op temperatuur brengen van zelfs goed geïsoleerde huizen toch wel nodig. Maar hoe doe je dat als je geen gebruik meer maakt van gas? Met een warmtepomp kun je je huis elektrisch verwarmen. Een nadeel is dat dit veel stroom kost, en we ook graag willen dat alle energie die we gebruiken groen is. Een lastige balans, waardoor een warmtepomp vooralsnog een flinke investering is.

Warmtenetten met restwarmte

Een andere manier om je huis zonder aardgas te verwarmen is een aansluiting op een warmtenet. Een warmtenet is een groep geïsoleerde buizen, die verwarmd worden door restwarmte van bijvoorbeeld fabrieken. De eerste warmtenetten zijn jaren geleden al gebouwd.

Duurzame energie

We weten al langer dat minder gebruik van gas en elektra beter is voor het milieu. Dus ook als we straks van het aardgas af zijn, is dat niet anders. Het is zonder gas extra belangrijk om te letten op het stroomverbruik. De vraag naar stroom zal erdoor toenemen en om te zorgen voor een goedkope energie rekening, kun je het beste zorgen dat de energie die je gebruikt, zo duurzaam mogelijk is opgewekt.

Ben jij bezig met verduurzamen nu de energieprijzen zo hoog zijn?

Beeld: Pixabay

Vorige
Vorige

Lichtinspiratie: alles over LED inbouwspots in huis én de tuin

Volgende
Volgende

Waarom 2022 een goed jaar is om je huis te verduurzamen