Schade aan je huis? Zo voorkom je hoge kosten bij lekkage of blikseminslag
In Nederland hebben we steeds vaker met extreem weer te maken. Dit weer leidt met enige regelmaat tot forse problemen. Waterschade, blikseminslag of lekkage op zolder: de kosten kunnen behoorlijk oplopen. Om je hier tegen te wapenen is het belangrijk om een passende woonverzekering af te sluiten. Maar hoe vind je die?
Goede woonverzekering afsluiten
Een goede woonverzekering is een must voor elke woning. Wat voor verzekering dat is hangt af van jouw wensen. Wil je bijvoorbeeld voor een combinatie van een opstal- en inboedelverzekering gaan? Of wil je je woonverzekering met aanvullende verzekeringen uitbreiden? Dat kan verstandig zijn. Zo is het mogelijk om voor een aanvullende glasverzekering of waterschadeverzekering te kiezen. Met name die laatstgenoemde uitbreiding is voor veel huizen een interessante optie. Kijk in ieder geval naar je wensen, de situatie en de mogelijkheden bij de verschillende verzekeraars.
Schade aan je huis? Maak foto’s
Heb je last van lekkage na een fikse regenbui? Maak foto’s van de schade en noteer daarbij ook de datum en gebeurtenis. Dergelijke claims kunne flink oplopen en de verzekeraar wil zoveel mogelijk informatie voor deze een vergoeding zal uitkeren. Afhankelijk van het schadebedrag kan het zijn dat de verzekeraar een expert langs laat komen om te situatie ter plekke te bekijken. Is tussentijdse reparatie nodig? Documenteer alles wat je doet om de kosten te kunnen verhalen.
Verschillende kosten bij een calamiteit
Verzekeraars hebben voor calamiteiten vaak speciale regels. Bereddingskosten bijvoorbeeld. Dit zijn kosten die je moet maken voor het blussen van het vuur. Hierbij gaat het ook om de schade die in of aan je woning is ontstaan door het blussen van het vuur. Een ander voorbeeld zijn opruimingskosten. Als er een brand in je keuken gewoed heeft, is de keuken mogelijk volledig uitgebrand. De keuken moet vervolgens uit je woning verwijderd worden, waarvoor je eventueel de opruimingskosten vergoed krijgt. Let op: is er asbest aanwezig, dan kunnen de opruimkosten daarvan op jou verhaald worden.
Tot slot moet je rekening houden met saneringskosten. Dit zijn kosten die te maken hebben met het verontreinigen van grondwater of de grond. Ga goed na in hoeverre deze kosten gedekt worden bij je woonverzekering.
Voorkom hoge kosten
Natuurlijk hoop je met bovenstaande nooit van doen te hebben, maar ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Met andere woorden: je voorkomt hoge kosten door je goed in je woonverzekering te verdiepen. Doe onderzoek naar de voorwaarden en naar de eventuele kosten bij calamiteiten. Zorg waarvoor je verzekerd bent en welke zaken uitgesloten zijn van vergoeding. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.
Beeld: Pixabay