Huis verbouwen? Dit zijn drie dingen die niet kunnen ontbreken
Wil je je huis verbouwen? Dan sta je voor een grote klus. Een verbouwing vraagt planning, overzicht en inzicht hebben in je eigen kunnen. Want eerlijk is eerlijk, je kunt niet alles zelf doen. Welke drie dingen mogen echt niet ontbreken als je gaat verbouwen?
1. Een goed plan
Het is menseigen om meteen aan de slag te willen gaan. Sommige mensen zetten het liefst direct de sloophamer in een oude keuken, in een muurtje of in oud meubilair. Wacht daar mee en maak eerst een goed plan. Een huis verbouwen kost namelijk veel voorbereiding. De tijd en moeite die je in een goed plan stopt, verdien je zeker terug. Zet je plan op papier, zodat je weet of je op schema loopt. Je hebt dan iets wat meetbaar is. Bovendien weet dan iedereen wat er moet gebeuren. Teken uit wat je wensen zijn. En als technisch tekenen niet je sterkste kant is, is het verstandig om hulp van een expert te vragen. Natuurlijk moet ook het financiële plaatje kloppen. Hoe ga je de verbouwing financieren? Als je al deze zaken duidelijk hebt, kun je aan de slag.
2. Gebreken alvast aanpakken
Pak gebreken alvast aan. Een scheeflopende vloer, een lekkend dak, een tochtend raam: het zijn allemaal dingen die eerst gemaakt moeten worden, voordat je de rest kunt verbouwen. Veel mensen vergeten eerst te kijken of alles wel waterpas is. In veel gevallen blijkt bijvoorbeeld dat een vloer egaliseren een noodzakelijke handeling is. Bijvoorbeeld als je vloerverwarming wilt laten aanleggen. Of als je een hele nieuwe vloer wilt aanleggen. Een ondervloer moet altijd egaal zijn. Dit kun je overigens het best laten doen, want een vloer egaliseren is geen gemakkelijke klus.
3. Een aannemer
Hoe handig je ook bent: je kunt niet alles alleen. Alleen al omdat je er de tijd niet voor hebt. Een verbouwing kost tijd, en hoe meer tijd het kost, hoe meer geld het kost. Een overschrijding van je budget komt dan al snel in zicht. Door een aannemer in de arm te nemen, kun je ervoor zorgen dat er effectief gewerkt wordt, en de kosten in de hand blijven. Een aannemer heeft bovendien specialistische kennis. Zaken waar je als klusser nog nooit aan had gedacht, worden door aannemers wel gezien. Een houten vloer egaliseren is bijvoorbeeld knap lastig voor de gemiddelde doe-het-zelver. Je kunt natuurlijk bepalen welk werk je zelf wilt doen en wat je aan de professional overlaat.