Hoe kun je verduurzamen met een elektrische boiler?

Duurzaam verwarmen wordt steeds belangrijker voor Nederlandse huishoudens. Dat komt omdat de gasprijzen nog steeds hoog zijn. Het gebruik van warmtepompen, inductiekookplaten en infraroodpanelen is gestegen. Daarnaast vervangen we de oude boilers door elektrische boilers. Wat zijn daar de voordelen van?

Hoe werkt een elektrische boiler?

Een boiler is eigenlijk een groot vat met water. Een verwarmingselement in de boiler warmt het koude water op tot het de gewenste temperatuur bereikt. Deze kun je instellen met een thermostaat. De oude boilers lopen op gas, maar de moderne varianten worden verwarmd met elektriciteit.

Het vat met water is geïsoleerd aan de buitenkant, zodat de warmte niet ontsnapt. Daarnaast zijn er twee tappunten: koud water dat instroomt en warm water dat eruit stroomt. Het warme water gaat naar je douche en de kranen in je huis.

Soorten elektrische boilers

Op de markt van boilers vind je twee elektrische varianten:

  • Een close-in boiler of keuken boiler met een capaciteit van maximaal 20 liter. Deze wordt meestal onder het keukenblok geplaatst. Daarmee heb je snel warm water.

  • Elektrische boiler voor warm water in de keuken of badkamer. Deze toestellen hebben een capaciteit van 50 tot 150 liter.

Voordelen elektrisch verwarmen

Een elektrische boiler heeft verschillende voordelen vergeleken met eentje die op gas loopt: 


  • De boilers zijn kleiner en slanker;

  • Er is minder onderhoud nodig;

  • Veiliger in gebruik.

Een elektrische boiler is makkelijker te plaatsen. Je kunt hem overal ophangen, zolang er maar water en elektriciteit in de buurt zit. Een rookgasafvoer is niet nodig en dat is met een boiler op gas wel het geval. Dit maakt de elektrische boiler ook een stuk veiliger.

Duurzaam verwarmen met een elektrische boiler

Een nadeel van de elektrische boiler is het energieverbruik. Door deze aan te sluiten verbruik je meer stroom. Alleen is stroom voordeliger dan gas en dat zul je vast merken in de kosten. Daarnaast kun je nog duurzamer je huishouden verwarmen op de volgende manieren:

  • Verlaag de ingestelde temperatuur: de meeste boilers staan standaard afgesteld op 80 graden. Dat kost veel energie en zo warm hoeft het water niet te zijn. Als je de temperatuur verlaagt naar 60 graden, bespaar je extra op stroomverbruik.

  • Dubbeltarief: profiteer van je energiecontract met daltarief en verwarm de boiler ‘s nachts. Je betaalt dan minder voor elke kWh stroom die je verbruikt.

  • Koop zonnepanelen: je kunt ook zelf groene stroom opwekken met zonnepanelen. Dit is duurzame stroom die ook nog eens minder kost.

Wil je een duurzame en elektrische boiler? Vraag dan aan de specialist welke het meest geschikt is voor jouw verbruik en situatie.

Vorige
Vorige

De juiste afvalcontainer huren bij je verbouwing of renovatie

Volgende
Volgende

Wat zijn de kosten als je zelf een huis gaat bouwen? Hier moet je op letten