HDR fotografie met je smartphone: dit is het en zo gebruik je het

Interieurfotografie is een kunst op zich - en met de opkomst van smartphones met de meest vernuftige camera's wordt het maken van mooie kiekjes makkelijker dan ooit. Wil jij je interieurfoto’s naar een hoger level tillen? Dan wordt het tijd om kennis te maken met HDR fotografie. In dit artikel lees je daar meer over.

Wat is HDR fotografie?

Met HDR fotografie, oftewel High Dynamic Range, worden verschillende beelden met een andere belichting gecombineerd. Hierdoor ontstaat een beeld dat het complete spectrum van licht en schaduw omvat. Voor interieurfotografie ideaal, want dit betekent dit dat je niet langer concessies hoeft te doen tussen het behouden van details in lichte gebieden en de zichtbare schaduwen. HDR is met name geschikt om hoekjes met (grote) ramen fijn in beeld te krijgen. Door tegenlicht is het een stuk moeilijker om je interieur er mooi op te krijgen - zonder storend, overbelicht raam.

Links: een foto zonder HDR, rechts: een foto met HDR-functie.

HDR fotografie smartphone

Of je nu een iPhone of een Samsung telefoon gebruikt, de kans is groot dat jouw toestel is uitgerust met een HDR-modus. Deze instelling maakt gebruik van slimme algoritmen om automatisch meerdere belichtingen te combineren en zo een compleet beeld te genereren.

HDR fotografie voordelen

Een van de grootste voordelen van HDR-fotografie is de mogelijkheid om details te behouden in zowel de hooglichten als schaduwen, zelfs in situaties met een extreem contrast. Andere voordelen:

  • Betere kleurweergave. Door de uitgebreide belichtingsinformatie vast te leggen, kunnen HDR-beelden levendige, nauwkeurige kleuren laten zien. Dit is vooral zichtbaar in omgevingen met diverse lichtbronnen.

  • HDR draagt bij aan het verminderen van ruis in donkere gebieden, waardoor de kwaliteit van je beeld wordt verbeterd. Dit is bijzonder waardevol bij interieurfotografie, waar schaduwen vaak voorkomen in combinatie met weinig omgevingslicht.

  • Met HDR kun je spelen met het licht. Varieer maar eens met de intensiteit van highlights en schaduwen, waardoor de sfeer van de foto versterkt wordt.

Tips voor HDR fotografie in je interieur:


  1. Stabilisatie
    Voor scherpe HDR-beelden, vooral in omgevingen met weinig licht, is stabilisatie essentieel. Gebruik bij voorkeur een statief of een stabiel oppervlak voor het beste resultaat.

  2. Speel met het dynamisch bereik
    Leer het dynamisch bereik van je smartphonecamera kennen en begrijpen. Sommige telefoons hebben een groter dynamisch bereik dan andere, wat een impact heeft op de kwaliteit van je HDR-beelden. Experimenteren en proberen dus.

  3. Goede timing
    Kies het juiste moment voor je opname. HDR is vooral effectief in situaties met sterk contrast, zoals tijdens zonsopgang of zonsondergang. Of wanneer het natuurlijke licht warm en zacht is.

  4. Focus op compositie
    HDR verandert niets aan de basisprincipes van compositie. Zorg voor een mooie setting.

  5. Nabewerking
    Hoewel HDR al veel doet om je foto te verbeteren, kan nabewerking het verschil maken. Overdrijf niet, maar pas helderheid, contrast en kleuren aan voor het mooiste resultaat.


Hoewel ik zelf nog altijd de voorkeur geef aan het fotograferen met mijn Canon camera, wordt het steeds makkelijker om mooi beeld te genereren met de smartphone. In dit artikel lees je mijn interieurfotografie tips. Ook deel ik mijn beste apps voor nabewerken.

Meer lezen over de techniek van HDR-fotografie? Klik!
Vorige
Vorige

Opslagruimte huren? Met deze tips richt jij je storagebox efficiënt in

Volgende
Volgende

Vijf zaken waar een goede woonverzekering tegen beschermd