Wat is de beste keramische kalkontharder en waar gebruik je ‘m voor?

Hard en zacht water - je hebt er vast weleens van gehoord. Hard water heeft een hoog mineraalgehalte dat schadelijk kan zijn voor je sanitair, kleding en andere apparaten. Ook kalkproblemen kunnen ontstaan door de hardheid van water. Een keramische kalkontharder kan de oplossing zijn. In dit artikel lees je waarom.

De hardheid van het water dat uit jouw kraan komt hangt af van de plek waar je woont en hangt af van waar het water vandaan komt. Het water uit de Nederlandse kraan is relatief hard. Hard water kan nadelige gevolgen hebben voor apparatuur, sanitair en je huid. Het is een technisch verhaal, maar om water zachter te maken kun je een een keramische ontharder gebruiken. Deze is gevuld met keramische parels - een materiaal dat is ontwikkeld om kalkaanslag te laten ontstaan. De aanslag kan echter niet hechten aan de oppervlakte van dit materiaal. Het gevolg: de kristallen schieten na enkele seconden los en verdwijnen. ‘Onthard’ water verandert niets voor de consumptie, maar de voordelen zijn legio.

Keramisch ontharder: wat zijn de voordelen?

Het biedt veel voordelen op het moment dat je een keramische ontharder in je huis installeert. De gekristalliseerde kalk gaat niet vastzitten op sanitaire voorzieningen en andere apparaten. Waar het water stroomt - zoals in leidingen, de cv en andere apparatuur - daar stroomt de gekristalliseerde kalk met de rest van het water mee. Hieronder kun je nog meer voordelen tot je nemen:

  • De levensduur van huishoudelijke apparaten wordt aanzienlijk langer dankzij zacht water. Dat maakt dat het ook nog eens een duurzame oplossing is, omdat je apparaten minder snel vervangen hoeven te worden.

  • Poetswerk van sanitair wordt minder en veel makkelijker.

  • Een keramische ontharder zorgt ervoor dat douchekoppen en kranen niet meer verstopt raken door vorming van kalk.

Pexels | Karolina Grabowska

Waterontharder met of zonder zout?

Veel mensen kiezen voor een ontharder zonder zout, zodat er geen onnodig extra zout in het drinkwater terecht komt. Een waterontharder met zout doet afbreuk aan de kwaliteit van het drinkwater. Dit komt doordat gezonde calcium- en magnesiumionen uit het water weg worden gehaald en hier natriumionen voor in de plaats komen. Die natrium wordt gewonnen uit zout (natriumchloride). Het is juist het natrium waarom we ons best doen minder zout in onze voeding te gebruiken. Mede hierdoor is niet iedereen enthousiast over waterontharders met zout. Voor deze mensen is er nu de keramische ontharder die alle gezonde mineralen in het water laat. Als de gekristalliseerde mineralen calcium en magnesium in de maag komen duurt het nog geen twee seconden of de kristallen zijn door ons maagzuur alweer afgebroken zodat er voor de consumptie van het water helemaal niets verandert.

Zijn er ook nadelen aan een keramische ontharder?

Jazeker - al is de techniek goedkoper dan die van water ontharden met zout, goedkoper is nog niet gratis. Als je gekristalliseerde kalk op laat drogen en niet binnen een maand weg veegt, dan kan het gebeuren dat de kristallen door vocht en co2 uit de lucht weer opgelost of afgebroken wordt, waardoor het uiteindelijk toch weer vast gaat zitten. Zorg dus voor tijdig onderhoud!

Vorige
Vorige

Kom maar op met die zomer: alles over het mobiele zwembad in de tuin

Volgende
Volgende

Houtkachel of open haard? Laat jaarlijks je schoorsteen vegen met dit abonnement