Woelen of piekeren? Zo verbeter jij je nachtrust

Lig je regelmatig te woelen en heb je moeite met inslapen? Of val je wel in slaap, maar word je te vroeg wakker. Geen paniek, je kunt je nachtrust op verschillende manieren verbeteren. Hoe? Dat lees je hier.

Een goed matras

Een goed matras kan wonderen doen voor je nachtrust. Kies een matras dat goed bij je past en die aan al je wensen voldoet. Je kunt kiezen uit polyetherschuim, koudschuim, traagschuim, binnenvering, pocketvering, luchtgeveerde, latex en talalay. Het matras van latex wint aan populariteit. Deze heeft een lange levensduur en is luchtdoorlatend. Latex past zich aan aan jouw lichaam, het is veerkrachtig en het is duurzaam. Koudschuimmatrassen zijn een aanrader. Het materiaal ademt goed en kan goed vocht opnemen. De kans op kuilvorming is klein en het materiaal gaat lang mee. Kies trouwens ook een goed kussen en voor je dekbed een stof die goed aanvoelt. Je kunt ook beddengoed kopen dat bestand is tegen huismijt, als je daar gevoelig voor bent.

Natuurlijke middelen

Er zijn ook andere manieren om beter te slapen. Sport overdag, drink geen cafeïnehoudende dranken na het avondeten en beperk het gebruik van schermpjes (telefoon, laptop en tv) in het uur voor je naar bed gaat.

Zorg voor een ritme dat bij je past en ga bij voorkeur dezelfde tijd naar bed. Leg je telefoon niet onder je kussen en houd je slaapkamer donker en koel. Doe ontspanningsoefeningen als het je niet lukt om te slapen, yoga of een meditatieoefening kan hierbij ook helpen.

Verzwaringsdeken kopen

Er zijn meer middelen om beter te slapen, die iets zwaarder (en duurder) kunnen zijn. Een aantal dingen die helpen zijn een verzwaringsdeken, een verzwaard slaapmasker of een ergonomisch hoofdkussen. Iets simpels als oordoppen kunnen geluid van buiten dempen. Als je beter wilt ademen tijdens je slaap kan ook een slaaprobot iets voor je betekenen. Naast ASMR en andere ontspannende geluiden en muziek, schijnt ‘white noise’ ook te helpen. Je kan er zelfs een machine voor kopen die dat achtergrondgeluid afspeelt. Als het echt niet gaat, ga dan langs bij de huisarts om je situatie uit te leggen en je eventueel door te laten verwijzen.

Vorige
Vorige

3x zo zorg je voor (meer) balans in je interieur

Volgende
Volgende

Op zolder of aan de eettafel: zo richt je een thuiskantoor in