Tips om schade of slijtage aan je (houten) meubels te herstellen

Heb je schade aan je bank, kast of tafel? Balen! Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om je meubelstuk in ere te (laten) herstellen. Met een aantal eenvoudige tips kun je zelf aan de slag met schade of slijtage.

Vaak vergoed de beste inboedelverzekering de schade of kosten voor de reparatie. Altijd fijn! Bovendien zijn vintage meubels hartstikke hip, dus het is ook een mooie aanwinst. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Lees dan verder!

Strippen van de meubels

Bekijk wat de staat van het meubilair is. Zijn er nog verf- en vernislagen aanwezig? Probeer deze dan voorzichtig te verwijderen om het hout bloot te leggen. Je kunt een speciale verfstripper gebruiken, maar let wel goed op dat je deze in cirkelvormige bewegingen aanbrengt met een kwast. Vervolgens laat je deze even inwerken, zodat de verf en vernis kunnen oplossen. De restjes die overblijven kun je met een spatel verwijderen, om schade aan het hout te voorkomen. Wil je vergeeld hout opknappen? Ook dat is mogelijk.

Meubels schuren

Je kunt de meubels schuren om deze voor te bereiden op verdere behandeling. Hoe doe je dat? Schuur in de richting van de houtnerf, ook weer om beschadiging te voorkomen. Wanneer de verflagen verdwenen zijn, hoef je ook minder intensief te schuren. Het is altijd een goed idee om een mondmasker (en eventueel een beschermende bril) te dragen om te voorkomen dat je deeltjes in je gezicht krijgt.

Behandeling van het meubelstuk

Soms hebben meubels vlekken of zijn ze aangetast door bijvoorbeeld houtworm. Voor vlekken kun je een hout bleekmiddel gebruiken. Heb je problemen met motten? Kies dan voor een geschikte insecticide-behandeling. Deze kun je uitvoeren op alle gebieden die zijn aangetast. Je moet wel het hele meubelstuk behandelen, zodat je er ook zeker van bent dat het hele probleem wordt opgelost. En zijn er nog eventuele gaatjes? Vul deze dan op met was om het proces af te ronden.

De afwerking

Wanneer je alle vorige stappen hebt afgewerkt, kun je je meubelstuk nieuw leven inblazen met bijvoorbeeld een nieuwe verf, beits of afwerking. Natuurlijk is het aan te raden om materialen van kwaliteit te gebruiken, zodat je gerestaureerde meubelstuk nog voor een lange tijd mee kan gaan.

De puntjes op de I zetten

Het zijn de details die een gerestaureerd meubelstuk laten stralen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Denk aan het vervangen van handgrepen en knoppen. Je kunt je meubelstuk zo een prachtige (en persoonlijke) uitstraling geven, waardoor het tevens een uniek stuk wordt dat niemand anders heeft. Volg deze tips en laat je oude meubels weer floreren.

Vorige
Vorige

Geniet extra lang van het buitenleven met een terrasoverkapping

Volgende
Volgende

Slim, innovatief én milieuvriendelijk: dit is de vloer van de toekomst