Nieuwe woning bouwen: 5 tips voor een duurzame aanpak

Duurzaam bouwen wordt steeds belangrijker. Zowel voor het milieu als voor je eigen wooncomfort. Een duurzame woning gaat langer mee, heeft lagere energiekosten en draagt bovenal bij aan een betere toekomst. Of je nou een compleet nieuw huis laat bouwen of een bijgebouw in de tuin plaatst, de 5 onderstaande tips helpen je om duurzame keuzes te maken.

Tip 1. Kies duurzame bouwmaterialen

De basis van duurzaam bouwen ligt in de keuze van de juiste materialen. Kies waar mogelijk voor natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen, zoals hout met een FSC of PEFC keurmerk. Deze keurmerken garanderen dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Ook hergebruikte materialen en materialen die naderhand goed te recyclen zijn, zorgen ervoor dat jouw woning minder impact heeft op het milieu.

Tip 2. Verdiep je in prefab bouwen

Prefab bouwen is een duurzame bouwmethode die steeds populairder wordt. Bij deze aanpak worden woningonderdelen in een fabriek geproduceerd en op locatie in elkaar gezet. Dit proces is efficiënt, snel en minimaliseert bouwafval. Vooral bij houtbouw wordt prefab vaak toegepast. Wil je meer weten over prefab bouwen? Kijk dan eens op de website van de Geldersche Woningbouw voor uitgebreide informatie en inspiratie.

Tip 3. Focus op energiebesparing

Goede isolatie is essentieel voor een energiezuinige woning met minimaal warmteverlies. Denk hierbij aan goed geïsoleerde muren, vloeren, daken en hoogwaardige isolatieglas met bijpassende kozijnen. Dit maakt je huis een stuk milieuvriendelijker en zorgt tegelijkertijd voor een aangenaam binnenklimaat. In de winter hoeft de verwarming minder hard te werken, waardoor je veel energie en kosten kunt besparen. Ook in de zomer geniet je van de voordelen. Het blijft namelijk veel langer koel in huis en je hoeft minder vaak gebruik te maken van een energieslurpende airco.

Tip 4. Maak gebruik van hernieuwbare energie

Groene energieoplossingen zijn onmisbaar in een duurzame woning. Installeer zonnepanelen om je eigen elektriciteit op te wekken of kies voor een warmtepomp om je woning te verwarmen zonder gas. Deze systemen zijn beter voor het milieu en leuker voor je eigen portemonnee op de lange termijn.

Tip 5. Denk aan waterbesparing

Tot slot speelt water een belangrijke rol in duurzaam bouwen, zowel tijdens de bouw als in het gebruik van je woning. Overweeg om waterbesparende kranen en douches te gebruiken. Of installeer een regenwatersysteem waarmee je regenwater kunt hergebruiken voor de tuin of het doorspoelen van toiletten. Ook een groendak is een duurzame investering. Het vangt regenwater op, houdt het vast en voert het beter af. Dit draagt bij aan een efficiënter waterbeheer en doet ook veel goeds voor de biodiversiteit.

Vorige
Vorige

Van binnen naar buiten: balustrades die interieur en exterieur verbinden

Volgende
Volgende

Hoe krijg je een gezond gazon?