Een woonkamer op het noorden inrichten? Zo doe je dat

Heb jij de woonkamer gezellig en knus ingericht, maar doet de ruimte toch kil en donker aan? Dat ligt vaak niet aan het kleurgebruik, maar aan de ligging van de woonkamer en de lichtinval die daarmee gepaard gaat. In dit artikel lees je alles over het inrichten van een woonkamer op het noorden.

Lichtinval heeft invloed op kleur - en daarmee ook op je inrichting. Gebruik je warme kleuren maar lijken die toch koel? Dan ligt jouw woonkamer waarschijnlijk op het noorden. Tip: gebruik het kompas op je smartphone om de ligging van je woning te checken.

Licht uit het noorden

Licht uit het zuiden heeft een warme gloed, lichtval uit het oosten is blauwig, vanuit het westen is het licht later op de middag warmer - terwijl het in avond koeler is.

Licht vanuit het noorden heeft een blauwe gloed. Deze gloed zorgt ervoor dat kleuren een koelere tint krijgen. Kleuren die van zichzelf al koel zijn, zoals blauw en groen, worden daardoor nog koeler, wit krijgt een blauwige tint.

Door de lichtval worden kamers op het noorden vaak als 'lastig' beschouwd als het gaat om inrichten. Maar als je eenmaal weet dat het licht dat door de ramen komt invloed heeft op de inrichting, kun je hier rekening mee houden en een gezellige, warme huiskamer inrichten. Hoe je dat doet? Met deze tips!

Tip 1: Warme kleuren

Als je weet dat licht uit het noorden een blauwe gloed heeft, kies je dus niet voor koele kleuren. Kies in plaats daarvan voor warme kleuren zoals rood, bruin en paars. Ook terra, roze, geel en oranje kunnen prima in een huiskamer op het noorden.

Kies je kleuren, neem dan altijd een paar kleurstalen mee naar huis en kijk in de woonkamer op verschillende momenten van de dag of je de kleur nog steeds vindt passen. Het licht in een bouwmarkt of verfwinkel is anders dan in jouw woonkamer, en de kleur lijkt in dat licht ook anders.

Tip 2: Zachte materialen

Warmte komt niet alleen door licht en kleur, maar ook door materiaalgebruik. Wol, fleece, katoen en hout zijn warme materialen die de woonkamer knusser maken. Kies bijvoorbeeld voor een houten vloer, zoals laminaat of parket, en combineer dit met een hoogpolig tapijt. Leg een plaid over de bank of een schapenvachtje over een stoel, of drapeer een mooi tafelkleed over de tafel. Een wandkleed aan de muur maakt het ook knusser, net zoals linnen gordijnen. Linnen gordijnen wassen is heel eenvoudig, zodat je ze gemakkelijk fris en mooi houdt.

Materialen die je liever wilt vermijden zijn bijvoorbeeld staal, beton en wit marmer. Deze materialen komen koel over.

Tip 3: De juiste verlichting

Omdat licht gedurende het grootste deel van de dag niet rechtstreeks door de ramen komt, is een goed lichtplan in de woonkamer verstandig. Kies bijvoorbeeld voor flexibele, dimbare spotjes die je richt op hoeken waar het eerder donker is. Met dimbare verlichting heb je op ieder moment van de dag de juiste verlichting, van helder licht om bij lezen of schoon te maken tot sfeerlicht voor een gezellig avondje op de bank.

Wil je nog wat meer sfeer? Ga dan voor wat extra sfeerverlichting, zoals een tafellamp met een linnen lampenkap, een lichtsnoer of kaarsen in een windlicht of kandelaar.

Tip 4: Kies voor reflectie

Omdat er minder licht binnen komt dan bij andere liggingen de woonkamer, is het verstandig het licht dat wel binnen valt optimaal te benutten. Dat doe je om te beginnen door het raam zo onbedekt mogelijk te laten. Plaats dus geen stoel voor het raam en zet geen grote planten in de vensterbank.

Handig is gebruik te maken van reflectie, bijvoorbeeld door een spiegel aan de muur te hangen, of een paar glimmende accessoires in de ruimte te plaatsen. Daarbij kun je denken aan fotolijstjes, glazen vazen of geglazuurde bloempotten.

Vorige
Vorige

Van hoekkeuken tot eiland: welke keukenopstelling is ideaal voor jou?

Volgende
Volgende

Inspiratie voor je uitbouw (met lichtstraat): handige tips