Zo bescherm je jezelf tijdens een renovatie

Een renovatie of verbouwing kan veel stress opleveren. Je bent druk met slopen, opbouwen en het regelen van nieuwe materialen. Maar hoe zorg je dat je niet voor onnodige verrassingen komt te staan als er iets misgaat? In dit artikel lees je waar je op moet letten om je huis en jezelf te beschermen.

Controleer je woonverzekering

Begin met een duidelijk plan van wat je gaat verbouwen. Bekijk of het een kleine klus is of een grote, bijvoorbeeld als je een muur gaat uitbreken of een dakkapel laat plaatsen. Neem dan contact op met je verzekeraar om te checken of je huidige woonverzekering voldoende is. Soms is je woning door een verbouwing meer waard geworden. Dit kan invloed hebben op de herbouwwaarde van je huis. Staat er nieuw materiaal of dure apparaten in huis? Overweeg dan om extra dekking af te sluiten. Denk verder aan afspraken met derden, bijvoorbeeld als er een aannemer over de vloer komt. Vraag gerust naar hun aansprakelijkheidsverzekering, zodat je zeker weet dat schade door hun fouten niet op jouw bordje komt.

Ga slim te werk

Als je zelf aan de slag gaat met breken en timmeren, loop je meer risico op ongelukken. Een losschietende hamer of een leiding die je per ongeluk doorboort kan snel voor hoge kosten zorgen. Daarom is het goed om te kijken of je misschien een aanvullende polis nodig hebt. Je kunt ook een woonverzekering vergelijken, zodat je de beste deal vindt die echt past bij jouw situatie. Misschien merk je dat een iets duurdere polis ruimere dekking biedt voor schade door klussen. Ook brandgevaar kan oplopen als je bijvoorbeeld een gasleiding verlegt. Dat is iets om in gedachten te houden bij je keuze. Zorg verder dat je waardevolle spullen tijdelijk elders opslaat of goed afdekt. Zo voorkom je beschadigingen door stof of rondvliegend puin.

Richt je werkomgeving veilig en overzichtelijk in

Tijdens de renovatie is het handig om per dag of week een planning te maken. Richt een hoek van je huis in als ‘opslagzone’ voor materiaal. Dat voorkomt dat je overal losse schroeven en gereedschappen hebt liggen. Werk bij voorkeur met stevige schoenen en handschoenen. Bevestig bouwlampen of werkverlichting als je tot laat in de avond wilt doorgaan. Stel op voorhand een noodplan op voor als er iets misgaat. Hang bijvoorbeeld een lijst met belangrijke telefoonnummers (verzekeraar, aannemer, noodhulp) bij de deur of op de koelkast. Zo heb je alles snel bij de hand. Let ook op geluidsoverlast richting de buren. Goede communicatie kan irritaties voorkomen, vooral als je een paar dagen flink lawaai maakt. Met deze stappen kom je al een heel eind om schade en gedoe te beperken. Daardoor kun je straks met trots van je vernieuwde woonruimte genieten

Vorige
Vorige

Wat zijn de voordelen van een tuinkamer?

Volgende
Volgende

Pas je bank aan jouw stijl aan met een modulair systeem