Renovatie en aanleg van de tuin met voor- en nafoto's

Na anderhalf jaar dromen, schetsen en plannen maken ging begin dit jaar project Tuinverbouwing van start. In dit blog laat ik zien hoe het was, welke wensen we hadden en hoe de tuin (tot nu toe) is geworden. Kijk je mee?

Na een korte klusbreak van ongeveer anderhalve maand, kregen manlief en ik in december vorig jaar de kolder in de kop. Als we in 2020 de tuin wilden (laten) aanpakken, moesten we nu achter een hovenier aan. In die drukke feestmaand kregen we twee bedrijven over de vloer. Beiden lieten ze een offerte achter met een prijsverschil van 5.000 euro. Voor dezelfde werkzaamheden. De keuze was snel gemaakt.

Kosten besparen op je tuinverbouwing

Om kosten te besparen op de tuinverbouwing besloten we de tuin eigenhandig leeg te halen. Werklaarzen aan, bestrating eruit, gras afsteken, zand en aarde scheiden op twee hopen: het leek allemaal niet zo ingewikkeld. Dat was het ook niet - het was vooral veel werk. De kostenbesparing: 1.500 euro. In januari begonnen we met leeghalen, vier weekenden waren we in touw om de klus te klaren. Het resultaat? Drie volle bakken van 6 kuub per stuk. In totaal 18 kuub aan tegels en gras - een ongelooflijke hoeveelheid.

Zo zag de tuin eruit toen wij ons huis kochten:

grote tuin met tegels en gras
zijtuin met gras en pergola
tuin met tegels en schuur
Wil je ook besparen op je tuinverbouwing? Bedenk dan welke klussen je zelf kunt doen. Wij hebben de bestrating, het bouwen van de vlonders en het beplantingsplan uitbesteed, maar wel zelf alle planten en bomen neergezet.
— Bespaartip

Garage uitbreiden

Wat niet helemaal in de planning stond was de uitbreiding van de garage. Althans, nu niet. Toch besloten we er vaart achter te zetten: in een gerenoveerde tuin ga je niet weer met een blubberaar aan de slag. Twee projecten die naast elkaar liepen - we hadden eerder met het bijltje gehad, dus dit ging ook lukken.

Wensen voor de tuin

De verbouwing van ons huis liep synchroon met het plannen maken voor de tuin. We hebben een voor-, achter-, en zijtuin en wilden de ruimte optimaal benutten. Onze wensenlijst zag er als volgt uit:

- Strandsfeer
- Berkenbomen
- Loungeplek met pergola
- Gras
- Walhalla voor vogels, vlinders en bijen
- Ook groen in de winter!
- Leibomen of bamboe langs de schutting
- Mogelijkheid om buiten te koken
- Speelhoek voor Amélie
- Overkapping
- Verbinding tussen binnen en buiten
- Combinatie van houten vlonder en lichte tegels
- Qua planten: bamboe, olijfbomen, pampasgras, siergrassen, magnolia

Je verwacht het misschien niet, maar ik ben dol op groen en in de tuin werken vind ik enorm rustgevend. Met zo’n grote tuin moest ik iets doen voor de natuur, vogels en insecten. Daar is de beplanting ook op afgestemd. Zo hebben we o.a. gekozen voor lavendel, gipskruid, steentijm, vlinderstruiken en anemonen waar afgelopen zomer ontelbaar bijen en vlinders op afkwamen. Bamboe als groenblijver en voedselbron voor vogeltjes (de ideale schuilplaats voor kleine insecten en spinnetjes) en de pluimen van pampasgras kunnen vogels gebruiken om een nest te bouwen.

Zo is de tuin geworden (foto’s gemaakt in oktober):

groene tuin met groot terras
tuin met overkapping en witte berken
hangplant aan pergola
pergola met terras en twee witte tuinstoelen
grote tuin met grasveld en verschillende bomen
witte lavendel in de zomer
inspiratie van een zijtuin met gras

Uitdaging: droogte

De eerste zomer zit erop. Door de droogte was het een uitdaging om de bomen, het gras en de planten een goede start te geven. Dat betekende sproeien - heel veel sproeien. Inmiddels is mijn tuin winterklaar en ben ik aan het afkicken van het werken in de tuin. Had er een dagtaak aan en daar genoot ik enorm van. Ben benieuwd hoe de tuin er volgend jaar bij staat.

Plannen voor volgend jaar

De tuin is nog niet klaar: er zijn nog twee grote borders vol onkruid die wat liefde kunnen gebruiken. Daar ligt ons haardhout nu opgeslagen, dus een houthok bouwen is de eerste stap. Volgend jaar vervangen we de schutting tussen ons en de buurvrouw, daarna kan ik de borders aanleggen. Heb er nu al zin in!

Wil je zelf buiten aan de slag? Claire deelt handige tips voor het maken van een nieuwe tuin.

Wat vind jij van het resultaat?

Vorige
Vorige

Verhuisplannen? Deze vier verbeteringen aan je huis leveren het meest op

Volgende
Volgende

Wandkleed voor de kinderkamer maken: zo doe je dat