Nordmann voor een piek: mijn ervaring met de IKEA-kerstboom

Een mooie kerstboom kopen voor een euro - dat klinkt bijna als een utopie. IKEA verkoopt al jaren kerstbomen voor die prijs* en dat blijkt telkens een groot succes. Na een peperdure huis- en tuinverbouwing besloot ik de proef op de som te nemen. Een Nordmann voor een piek, dat is het proberen waard.

De kerstbomenactie van de Zweedse meubelgigant is simpel: je legt twee tientjes neer, krijgt een cadeaukaart van 19 euro én een Nordmann in een formaat naar keuze. Na meerdere positieve ervaringen van vrienden en kennissen besloot ik spontaan een voucher te kopen aan de kassa. Vanwege de nu geldende coronamaatregelen kreeg ik een tijdvak toegewezen om een boom uit te zoeken en mee te nemen. De bomen van IKEA hebben geen kluit.

IKEA kerstboom voor 1 euro

Het precieze idee achter de kerstbomenactie van IKEA is niet helemaal duidelijk. Mogelijk wil het bedrijf de verkoop van meubels en accessoires stimuleren in het nieuwe jaar. De cadeaukaart is vanaf januari een maand geldig. Over de formaten van de bomen is niets terug te vinden op de voucher. Enkel dat er drie varianten zijn: een Small, Medium en Large. Zoals elk jaar geldt: op is op. Dat betekent niet dat je met lege handen komt te zitten, maar kan wel tot gevolg hebben dat je met een grote boom thuiskomt terwijl je een kleintje wilde.

bohemian kerstbal

Kerstboom afhalen bij IKEA

Vorig jaar waren we nog volop aan het verbouwen, daarom kozen we destijds voor een tafelmodel. Wel sfeer, geen sta-in-de-weg. Mijn metgezel droomt al twaalf jaar van een échte kerstboom (een grote) en daarom besloten we af te stevenen op het vak met de elletjes. Enig nadeel: de bomen zijn allemaal al ingepakt en openmaken is uit den boze. Speuren, gokken en inladen dus.

schommel in de woonkamer
beige kerstballen in de boom

Eerste indruk van de boom

De boom die wij meenamen (maat L) is ongeveer twee meter hoog. Het was een van de langste exemplaren die nog bij het afhaalpunt stonden. De takken an sich zijn mooi vol, maar in de boom zitten her en der wat ‘gaten’. Ik vind het bij dit exemplaar niet zo storend, omdat het de boom ook wat luchtiger laat ogen. De onderkant bleek wat minder in model: ogenschijnlijk was daar een stuk weggeknipt. Om de balans te herstellen heb ik aan de andere kant wat takken gekortwiekt. Opgelost.

Vorm van de boom

Verwacht voor dit geld geen handgesnoeid modelletje. De boom heeft wellicht niet zo’n mooie ‘kerstboomvorm’ als een exemplaar van een kerstbomenboer. Maar daar kies je met deze inleg ook wel een beetje voor. Voor mij geen probleem: ik hoef geen perfect gemodelleerde kerstboom in de kamer. Het mag best een beetje speels ogen.

ikea kerstboom voor een euro
kerstboom met lichte decoratie in een wit interieur

Verzorging van je kerstboom

De eerste dag in huis verloor de boom best wat naalden. Er is natuurlijk tijd nodig om te acclimatiseren. Zet de boom bij voorkeur in een speciale standaard met waterreservoir en zaag een plakje van de stam af om een nieuwe ‘wond’ te maken. Zo neemt de boom het water beter op en zal hij langer mooi blijven.

Conclusie

Ben je op zoek naar een echte Nordmann en vind je het niet zo’n ramp om geen perfect ‘gekapte’ boom in huis te zetten? Dan is de IKEA-actie wat voor jou. Ik ben heel tevreden met mijn boom, ben benieuwd hoe lang deze mooi blijft. Wil je dit jaar iets heel anders? Kies dan bijvoorbeeld voor een houten kerstboom met lichtjes.

*IKEA is in 2021 gestopt met de actie Kerstboom voor 1 euro omdat deze aanbieding ‘niet meer verantwoord is’.

Vorige
Vorige

Jouw slaapkamer hotelchique? Ga aan de slag met deze tips

Volgende
Volgende

4x creatieve ideeën om je favoriete foto’s in huis te vereeuwigen