Wastoren maken: van loze ruimte naar fancy washok in een dag
Zelf een wastoren maken? Met de kasten van Wastoren tover je elke loze ruimte om tot fancy washok - met voldoende lades voor bedlinnen, shampoos en handdoeken. Vorig jaar startte mijn zoektocht naar dé kast voor ons bescheiden washok. Ik slaagde - en hoe. Je kunt vrij eenvoudig zelf een wastoren maken met een wastoren kast. Kijk je mee?
Wastoren maken
Als je mij een jaar geleden zou vertellen dat ik zou pronken met een washok, had ik je waarschijnlijk uitgelachen. Ik was meer gecharmeerd van het praktische kant van een wasruimte: geen gesjouw van en naar zolder, geen vergeten was in de machine, geen weldaad aan - weliswaar schoon riekende - shirts en sokken in ons gedeelde kantoor. Toen we ervoor kozen onze oude badkamer te verbouwen tot washok annex toilet beeldde ik me een gesloten deur in voor een opgeruimd gevoel. Het idee voor een wastoren was geboren.
Zo was de situatie na het slopen van de badkamer:
Tijdens het maken van de plannen voor deze ruimte wist ik al gauw: er moet een op maat gemaakte kast in komen voor de wasmachine mét plek voor handdoeken, shampoos en wasmiddel. Want in onze nieuwe badkamer hebben we er bewust voor gekozen om kastruimte achterwege te laten. In eerste instantie hadden we het idee zelf een meubel te ontwerpen, maar daar kwamen we al dat bouwen en verbouwen snel op terug. Ten eerste was er nog genoeg te doen en ten tweede hadden we er helemaal geen zin meer in. De zoektocht naar een kant-en-klare maar toch volledig te personaliseren wandkast kon beginnen.
Modulaire wasmachinekast
Via via kwam ik terecht bij Co Verburg van Wastoren, specialist op het gebied van kastontwerpen voor wasmachine en droger. Het bedrijf belooft de ideale werkhoogte, ruimtebesparing en 100 procent veiligheid. Met, als kers op de taart, modulaire kasten. Oftewel: makkelijk in te passen en uit te breiden. Yes. Binnen twee weken zat Co bij ons aan tafel om de mogelijkheden te bespreken.
Dit waren onze wensen en eisen voor de wastoren:
- Wasmachine op werkhoogte;
- Mogelijkheid om er een droger naast te zetten;
- Geen losse wasmanden in de ruimte;
- Veel kastruimte voor beddengoed, handdoeken, shampoo-voorraad en schoonmaakmiddelen.
Daarnaast wilden we de ruimte optimaal benutten. Het is niet groot, zo’n twee bij drie meter en we zaten ‘vast’ aan het toilet, dat op dezelfde plek zou blijven. Na wat passen, meten en tekenen lag er een ontwerp op tafel.
Over de kasten van Wastoren
Veiligheid staat voorop. De kasten zijn TÜV gecertificeerd, wat wil zeggen dat het bedrijf garandeert dat de kasten niet kunnen omvallen. Ook is het onmogelijk dat de wasmachine tijdens het draaien uit de kast kan vallen en eventuele lekkage uit de machine kan de toren niet bereiken. Wastoren werkt met extra dik plaatmateriaal, dubbelwandige kasten, een metalen opvangbak voor het water en levert een gepatenteerde kiepzekering mee. Door de opbouw van de kast krijgen trillingen geen kans. Daardoor is geluidsoverlast (ook op een houten vloer) nihil.
Montage en opbouw: zo veel schroefjes!
Monteren van de wastoren
Omdat er nog een hoop gedaan moest worden om het washok in gereedheid te brengen, spraken we af dat het bouwpakket in maart van dit jaar zou komen. Goede timing, want in de week dat Nederland op slot ging, werd bij ons de wastoren geleverd. Bij het uitpakken van de pakketten werd al duidelijk waarom men spreekt over ‘zware kwaliteit’. Het dikke plaatmateriaal is nogal looiig. Bij het zien van de montagehandleiding en de hoeveelheid schroefjes zakte de moed mij even in de schoenen, maar mijn metgezel had een plan. Eerst alles netjes sorteren, dan rustig kijken wat alles is en waar het hoort. En als je eenmaal bezig bent, ga je dingen herkennen. Het wordt steeds een beetje makkelijker.
Geen zichtbare snoeren of slangen
De losse elementen van de wastoren monteer je, als alles op z’n plek staat en volledig waterpas is, aan elkaar. Daarna worden de kasten ook stuk voor stuk aan de muur bevestigt. Dat maakt omvallen inderdaad onmogelijk. Het was even een trucje om de machine er met z’n tweeën in te tillen, maar ook dat lukt. Aan de achterkant van de kasten is voldoende ruimte overgelaten om de wasslang aan te kunnen sluiten op de kraan. Groot voordeel: er is nergens meer een snoer of buis te zien.
Fijne werkhoogte
Links van de wasmachine hebben we eenzelfde kast ingebouwd waar nu een plank in zit. In die ruimte kunnen we twee lage wasmanden kwijt. Door de verschillende openingen sorteer je de was al op het moment dat het wordt verzameld en dat vind ik ook wel prettig. Daaronder zit aan beide kanten een uittrekbare lade waarop je een was- of strijkmand kunt neerzetten. Dat voorkomt onnodig bukken en is dus hartstikke ergonomisch. Willen we in de toekomst ooit een aparte droger (we hebben nu een gecombineerde wasmachine), dan kunnen we deze in de linkerkast kwijt. De was kan dan verzameld worden in een van de lades. Handig!
Eigen draai: houten greepjes
De kasten van Wastoren worden standaard geleverd met een rvs-kleurige greep. Prima natuurlijk, maar om de kast meer eigen te maken, koos ik ervoor om houten greepjes te monteren. En raad eens? De deur van het washok gaat hier dus niet meer dicht.
Conclusie
De wastoren staat nu een paar weken te shinen in de wasruimte en elke keer als ik boven ben gluur ik even om het hoekje. Het design is mooi, simplistisch en het oogt altijd opgeruimd. Er is, met de komst van de wastoren, ontzettend veel opbergruimte bijgekomen. De kasten zijn hartstikke groot, want je hebt sowieso de diepte van je wasmachine nodig. De helft van de kastruimte is hier zelfs nog leeg omdat ik niks meer had om erin te stoppen. Tijdens het monteren wordt al duidelijk waar de prioriteiten liggen van het bedrijf, want de onderdelen zijn kwalitatief top. Ik ben ontzettend blij met deze keuze en met de uiteindelijke opstelling. De kast staat als een huis. Het enige ‘minpunt’ wat ik kan bedenken aan dit systeem is dat je zelf geen greepjes kunt kiezen. Maar hé, als dat het ergste is?
Misschien vind je dit ook leuk
Wat vind jij van het resultaat?